Hihetetlen teljesítmény

2022.05.09. 13:45

26. alkalommal jutott fel az Everestre az elszánt serpa

Idén az ország 316 engedélyt adott ki a világ legmagasabb csúcsának megmászására a májusi főszezonban.

Saját rekordját megdöntve 26. alkalommal jutott fel a világ legmagasabb csúcsára, a Mount Eeverestre a nepáli Kami Rita Serpa. Az 52 éves hegyi vezető tavaly felállított rekordját döntötte meg szombaton, amikor a hagyományos délkeleti útvonalon 10 másik serpát vezetve megmászta a 8849 méter magas Everestet – idézte a The Guardian a nepáli turisztikai miniszter vasárnapi közleményét.

A Kami Rita által használt mászóútvonalat először az új-zélandi Sir Edmund Hillary és Tenzig nepáli serpa használták 1953-ban.

Idén az ország 316 engedélyt adott ki az Everest megmászására a májusi főszezonban. A legtöbbet, 408-at tavaly bocsátották ki. A himalájai államot (amelynek komoly valutaforrást jelentenek a külföldi hegymászók) bírálták, amiért 2019-ben engedélyei túlzsúfoltsághoz, ezzel több hegymászó halálához vezettek. Az Everestet 1953-as első meghódítása óta 10 657-szer mászták meg a nepáli és tibeti oldalról. Sokan többször is feljutottak. A Himalája-adatbázis szerint eddig 311 mászó veszítette életét az úton.

Borítókép: AFP / Prakash Mathema

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!