Környezetbarát kertészet

2022.03.05. 18:45

Sokat tehetünk a klíma megóvásáért a saját kertünkben

Törekedjünk a csak természet adta erőforrásokat, vizet, fényt, tápanyagokat felhasználó passzív kert létrehozására!

Hazánkban is érzékeljük, hogy bolygónkon egyre szélsőségesebb az időjárás, de sokat tehetünk a klíma megóvásáért környezetbarát kertműveléssel – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

A kiszámíthatatlan időjárás miatt aszállyal és özönvízszerű esőzésekkel is számolnunk kell.

Lejtős telken tereprendezéssel például megelőzhetjük a talajeróziót. Az esővizet felfoghatjuk öntözéshez, illetve érdemes lehetővé tenni, hogy a szilárd burkolatokról zöldfelületre vezetve beszivárogjon a talajba. Hosszú távon kifizetődő egy automata öntözőrendszer is. Komputer és mágnesszelepek nélkül is kialakíthatunk a kerti csapra csatlakozó csepegtető rendszert, amelyet a növények jelzéseire figyelve, kézzel kell megnyitni.

Száraz forróságban felüdülhetünk egy díszmedence vagy csobogó mellett. Egy kerti tó a mikroklímát jobbító hatása mellett már a biodiverzitásnak is kedvez.

A mocsárkertbe ajánlott növények között szerepel acsalapu, forrásveronika, kardlevelű szittyó, kúszó boglárka, mocsári mályva, pénzlevelű lizinka, piros erű vízi sóska, réti és vesszős füzény, tűzpiros lobélia és vízi menta is

Forrás: Shutterstock

Táplálásához a házban keletkező szennyvizet egy mocsarat imitáló tározóba vezethetjük, amelyben a talaj, a növények és a gyökérzetükön élő mikroorganizmusok gondoskodnak a vegyszermentes tisztításról.

Nem mindegy, honnan és milyen növényt választunk

Hazai termesztőktől beszerezhetünk olyan növényeket, amelyek vadon is előfordulnak a környékünkön. Továbbá ültethetünk beporzó rovarokat virágaikkal csalogató és kártékony rovarokat pusztító madarakat termésükkel vonzó növényeket. A vastagabb vagy szőrös levelű, a nedvességet raktározó pozsgás és a sziklakertiként ajánlott fajok jól tolerálják a vízhiányt. A párás magashegységekből származó tű- és pikkelylevelű örökzöldek helyett érdemes előnyben részesíteni például a szárazságtűrő és változatos megjelenésű, hazánkban is őshonos borókákat, valamint a tujákat.

Meszes, száraz területeken inkább mondjunk le a költséges talajcserét és párásítást igénylő rododendronokról, liliomfákról.

Az erősebb szelek ellen többszintes növényzet kialakításával védekezhetünk, ha az uralkodó szélirányba nem teljesen zárt sávot telepítünk a széltörésnek ellenálló fafajokból és magasabb cserjékből vagy sövényből. A kifejezetten szélvédelem szempontjából ajánlott növények között szerepelnek bangitafélék, fagyal, hársfa, magyal, sárga lombú akác, tiszafa. Nem javasolt viszont császárfa, ezüstjuhar és szivarfa ültetése szeles területre.

Csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat!

Érdemes arra törekedni, hogy csak természet adta erőforrásokat, vizet, fényt, tápanyagokat felhasználó passzív kertet hozzunk létre. A helyi talaj- és éghajlati viszonyokhoz illő, ellenálló növények alkalmazásával csökkenthetjük a vegyszerhasználatot. Szükség esetén folyamodjunk bio és organikus növényvédő szerekhez, például csalánból, fekete nadálytőből készített permetlevekhez. Fontos más területeken is előtérbe helyezni a természetes megoldásokat, például a talajt dúsíthatjuk saját előállítású komposzttal, valamint szerves és zöldtrágyákkal. A kertépítéshez javasolt fenntartható erdőgazdálkodásból származó, PEFC, FSC tanúsítású faanyag, illetve hazai terméskő vásárlása a távolról ideszállított termékek helyett.

Bontott tégla vagy gerenda újrahasznosításával fenntarthatóbbá és egyedivé tehetjük a kertünket.

Benzinmotoros fűnyírónkat lecserélhetjük károsanyagkibocsátás-mentes elektromosra vagy hengerkéses kézire. Ajánlott továbbá a szolárlámpák használata a közlekedőutak megvilágításához. A környezetbarát növényvédelemhez, biokertbe ajánlott növények között szerepel bársonyvirág, borágó, búzavirág, cickafark, fokhagyma, fülesternye, kapor, körömvirág, metélőhagyma és sarkantyúka is.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!