Természetvédelem

2022.03.22. 11:14

Már lehet jelentkezni: folytatódik az Ifjú Kócsagőr Program

Keddtől április 22-ig lehet jelentkezni az Ifjú Kócsagőr Programra – jelentette be közleményében az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

Rácz András azt közölte az MTI-vel, hogy az Ifjú Kócsagőr Program évről-évre egyre népszerűbb a természetvédelem iránt elkötelezett diákok körében. Idén már 9. alkalommal hirdetik meg számukra a programot, hogy a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhessék meg a szakmai kihívásokat és lehetőségeket – tette hozzá.


Mint írta, a Víz Világnapjától a Föld Napjáig várják azon 18 és 24 év közötti fiatalok jelentkezését, akik első kézből ismernék meg a természetvédelem gyakorlati oldalát, és betekintenének az őrszolgálati munka kulisszái mögé.


A jelentkezéseket a www.ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon keresztül várják a nemzeti parkok – hívta fel a figyelmet az államtitkár.


A résztvevő diákok az általuk kiválasztott nemzeti parkban tölthetnek el egy tíz napos szakmai gyakorlatot. A legjobbak – természetvédelmi őr mentorukkal közösen – a szeptemberi országos döntőben mérik össze tudásukat, hogy elnyerjék a 2022 Matula és Tutajos elnevezésű díjat, illetve az ötnapos tanulmányutat az Erdélyi-középhegység Natúrparkba – jelezte Rácz András. Az államtitkár hangsúlyozta, a program sikerét mutatja, hogy a korábbi résztvevők közül már többen dolgoznak valamely nemzeti park igazgatósági kötelékében, karrierútjukra pedig a szervezők is rendkívül büszkék.


Az Ifjú Kócsagőr Program a korábbi évekhez hasonlóan a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30Y zenekar, az Agrárminisztérium, a tíz nemzeti park igazgatóság, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. összefogásával valósul meg – fűzte hozzá. Közölte azt is, az országos döntővel egybekötött háromnapos záróeseményt szeptember 21-23. között a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság rendezi meg.


További információk és az idei felhívás elérhető a www.ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon.


Rácz András szerint érdemes még az ifjú kócsagőrök Facebook-csoportjához is csatlakozni, ahol rengeteg fotó, élménybeszámoló található az elmúlt évek nyári gyakorlatairól.

Borítókép: nagy kócsag (Ardea alba) (Kovács Attila/MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!