Lesz-e rekord?

2022.03.27. 13:00

Akár 200 millió dollárt érhet Andy Warhol egy Marilyn Monroe-t ábrázoló műve

A várakozások szerint akár rekordösszeget, 200 millió dollárt (67,8 milliárd forintot) is adhatnak egy Marilyn Monroe-t ábrázoló Warhol-műért a Christie's májusi árverésén.

A 60-as évek popkultúrájának legendás művésze, Andy Warhol (1928-1987) Shot Sage Blue Marilyn címmel Marylin Monroe (1926-1962) amerikai filmszínésznőről készített alkotása lehet a valaha árverésen eladott legdrágább 20. századi festmény – idézte az aukciósház hétfői közleménye Alex Rottert, a Christie's 20. és 21. századi művészeti részlegének elnökét.

Az 1964-ben készült szitanyomat Monroe-t világossárga hajjal, rózsaszín arccal és halványkékre festett szemhéjakkal ábrázolja. A mű egyike Warhol öt alkotásának, amelyeket a színésznőről készített.

– Warhol olyan szitanyomás-technikát használt ezeken a festményeken, amilyet ezután soha többé. Túl bonyolult, túl körülményes volt – mondta Rotter.

Az alkotás a zürichi Thomas és Doris Ammann Alapítvány tulajdona, az eladásából származó bevétel a világ gyermekeinek jólétét szolgáló alapítványt fogja gazdagítani.

– Ennek az egyetlen festménynek az eladása lesz a legnagyobb bevételű jótékonysági árverés Peggy és David Rockefeller gyűjteményének 2018-as aukciója óta 

– mondta Marc Porter, a Christie's amerikai elnöke.

A legdrágábban eladott Warhol-mű a Silver Car Crash (Double Disaster) volt, melyért 2013-ban 105 millió dollárt fizettek.

Borítókép: Andy Warhol 1964-es Shot Sage Blue Marilyn című alkotása New Yorkban 2022. március 21-én / AFP / Timothy A. Clary

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!