Egyre több az orvvadász

2022.02.19. 14:55

Tömegesen pusztulnak a rénszarvasok az orosz sarkvidéken

Az orosz városokban megnőtt a kereslet a rénszarvas húsa iránt. Vannak továbbá helyek, ahol a rénszarvasok agancsából port őrölnek, és gyógyhatást tulajdonítanak neki.

Súlyosan veszélyeztetettek a rénszarvasok az orosz sarkvidéken a Természetvédelmi Világalap, a WWF szerint. Az állatvédők az oroszországi Jeges-tenger-vidék rénszarvasainak tömeges pusztulásáról számoltak be. A világ legnagyobb populációja, amely a Tajmir-félszigeten él, a 2014-es 417 ezerről mára 250 ezerre zsugorodott. 2000-ben még egymillió rénszarvast számoltak a tundrán.

A pusztulás okát a klímaváltozásban és az orvvadászatban látja a szervezet.

Valóságos rénszarvasmészárlásnak vagyunk tanúi, hatalmas pusztítást okoznak a vadorzók

– mondta Eva Klebelsberg, az Északi-sarkvidék szakértője.

Az orosz városokban megnőtt a kereslet a rénszarvas húsa iránt. Vannak továbbá helyek, egyebek mellett Kínában, ahol a rénszarvasok agancsából port őrölnek, és gyógyhatást tulajdonítanak neki. Az orvvadászat mellett pedig az emelkedő hőmérséklet is hat az állatállományra. Ezenkívül a múltban a csordák általában gond nélkül átkeltek tavaszi sarkvidéki vándorlásuk idején a befagyott folyókon. Amikor viszont a borjak világra jönnek, a folyók ma már egyre gyakrabban olvadnak, ezért az újszülött állatoknak a jéghideg vízben kell kilométereket úszniuk, amit sokuk nem éli túl.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!