Nagy változások

2022.02.06. 18:00

Apró megoldásokkal fillérekből újíthatja meg otthonát

Mielőtt rohannánk a bútorboltba vagy kivitelezőhöz, érdemes átnézni, milyen olcsó és gyors megoldásokkal varázsolhatunk új hangulatot a lakásban.

Nem kell nyerni a lottón vagy hónapokat tölteni a költséges felújítással ahhoz, hogy otthonunk új fényben pompázzon. Ezekkel a költséghatékony megoldásokkal sokat tehet a változásért – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Időnként mindannyiunk otthonára ráfér a ráncfelvarrás. Mielőtt rohannánk a bútorboltba vagy kivitelezőhöz, érdemes átnézni, milyen olcsó és gyors megoldásokkal varázsolhatunk új hangulatot a lakásban. Elég hozzá némi kreativitás és kézügyesség, gyorsan, fillérekből megújíthatja otthonát.

Nem kell a legdrágább mintájú csempét vagy különleges szekrényt megvásárolni ahhoz, hogy szobánk berendezése különleges legyen.

Számos ízléses matrica közül választhatunk, ha felújítanánk a burkolatot, a lépcsőt vagy akár a komód ajtajait. Így még akkor is egyedi lesz a bútorunk, ha azt nem dizájner tervezte. Hasonlóan frissen hat továbbá a komódon, a szekrényajtón lecserélt gomb is, főleg akkor, ha valamilyen különleges, egyedi darabot találunk. Így olcsóbban megússzuk, mintha teljesen új bútort vennénk.

Mi mindenre jó a kosár?

A régi kosár talán már nem látja el az eredeti funkcióját, ez azonban nem jelenti azt, hogy ki kellene dobnunk. Egy kis felújítás után ugyanis új szerepe lehet az otthonunkban, lehet belőle akár lámpa is. A fonott búra hangulatos fényt varázsol minden helyiségbe. Más fonott kiegészítőkkel pedig különösen jól mutat.

Ki mondta, hogy csak a méregdrága festmények, fotók mutatnak jól a falon? Engedjük szabadjára a bennünk élő művészt, készítsük el, fessük meg mi magunk nappalink új ékét!

Ma már számos felnőtteknek szóló workshopon vehetünk részt, ahol még az egyébként kevéssé ügyes kezűek is sikerélménnyel, illetve egyedi alkotással térhetnek haza. És nem csak a felnőtteké a lehetőség, a bekeretezett gyerekrajzok jól mutatnak, ráadásul nemcsak a gyerekszobában. Minél több a kép, annál otthonosabb a helyiség.

Növények minden mennyiségben

A növények nem csak szépek, de támogatják az egészségünket, gondoskodnak otthonunk levegőjének tisztaságáról és javítják a hangulatunkat. Akinél kevés a hely, a falra is fellógathatja őket helyes kis kaspókban. Akkor sem kell nemet mondani a zöldre, ha a bennünk élő kertész mélyen szunnyad, ugyanis számos ízléses, élethű műnövényt találunk a boltokban.

Ha nincs túl sok hely a lakásban, egy aprócska polc remek megoldás, nem foglal sok helyet, mégis meghatározza a szoba hangulatát.

Az ezen elhelyezett könyvek, növények, aprócska dísztárgyak, dizájnerdarabok jól mutatnak. Sőt megfelelő díszítéssel, kiegészítőkkel évszakonként váltogathatjuk a szoba hangulatát. Például télen méretes vázákban fenyőágak, nyáron színpompás réti virágok díszíthetik a helyiséget.

Továbbá nem kell új kanapé sem, elég egy új pléd és néhány különleges díszpárna.

A kiegészítőket szintén évszakonként váltogathatjuk, tavasszal jöhetnek a lágyabb árnyalatok, virágos minták, télen pedig a világos színek vagy erős, mély bordó, zöld és barna darabokkal kiegészítve.

Régi bútorainkba új életet lehelhetünk továbbá egy kis csiszolással, festéssel, kárpitozással. A nagyobb munkákhoz kérjük szakember segítségét, de az apróbb változtatásokat, például a festést mi magunk is megcsinálhatjuk. Ha pedig igazán egyedi, különleges bútorra vágyunk, irány az ócskapiac, hiszen igazi kincsekre bukkanhatunk itt, csak némi fantázia, kézügyesség és elhivatottság kell, hogy a régi kacatból menő, új bútor, kiegészítő szülessen. Ebben az esetben viszont hasznos, ha szakember segítségét kérjük a felújításhoz.

Az sem baj, ha például a talált szék nem passzol a többihez. A konyhában kifejezetten jól nézhet ki, ha a bútorok nem egy széria részei, a különböző stílusok egymás mellett új életet nyerhetnek.

Ha nincs kedvünk, időnk új kiegészítőket keresni vagy a régi bútorokba új életet lehelni a felújítással, festéssel, akkor is van megoldás, elég újrarendezni a szobát. Találjuk meg régi, szeretett bútoraink új helyét!

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!