Bajban van

2022.01.21. 14:50

Szemétbe akadt bálnát keresnek Hawaii partjainál

Az elmúlt hétvégén mintegy 600 méter hosszú, erős halászzsinórt távolítottak el az állatról, de így is maradt rajta.

Szemétbe akadt hosszúszárnyú bálnát keres egy tengeriállat-mentő csoport Hawaii partjainál. A The Garden Island című lap szerint az elmúlt hétvégén mintegy 600 méter hosszú, erős halászzsinórt távolítottak el az állatról Kaui-sziget közelében.

A hatóságoknak azonban nem sikerült mindent leszedniük az állatról, mielőtt az továbbúszott.

Ezért megpróbálják megtalálni a bálnát, hogy folytassák a tisztítását, ha a körülmények engedik. Meg akarják vizsgálni a zsinórt is, hogy meghatározzák, pontosan mi az és honnan származik.

A nagy bálnák könnyen beleakadnak elhagyott vagy éppen használat alatt álló halászfelszerelésekbe vagy egyéb kötelekbe és zsinórokba. A rácsavarodott szemét okozta plusz ellenállás miatt az állatnak több energiájába kerül az úszás, megnehezítheti a táplálkozást, nagy eséllyel éhen is halhat ezért a bálna. De a szemét akár meg is sebesítheti és fertőzést is okozhat nála.

A keresett bálna erősen lesoványodott, bőre világos színű, durva. Foltokban rozsdaszínű bálnatetvek borítják, ami arra utal, hogy nagy stressz alatt van

– közölte az Amerikai Óceán-és Légkörkutató Központ, az NOAA.

A Kauai szigetén lévő Koloában élő Graham Talaber épp levesteknősöket filmezett vasárnap drónnal kiküldött kamerájával, amikor köteleket és sötét foltokat vett észre a vízben, majd egy nagy háló végén meglátott egy hosszúszárnyú bálnát. Azonnal értesítette a NOAA-t. A mentőalakulat egy műholdas jeladót rögzített az állathoz, amely nagyjából egy héten belül kioldja magát. Az eszköz jelezte, hogy a bálna szerdán visszaért Kauai vizeibe, de egyelőre nem látták az állatot.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!