Éjjeli őrjárat

2022.01.19. 19:41

Kivették a keretéből Rembrandt egyik leghíresebb művét

Kivették a keretéből szerdán Rembrandt hatalmas festményét, az Éjjeli őrjáratot, ezzel megkezdődött a mű több évesre tervezett restaurálása.

 Az amszterdami Rijksmuseumban 1975 óta először emelték ki keretéből a remekművet.

Rembrandt van Rijn (1606-1669) 1642-ben befejezett, 3,8 méter magas és 4,5 méter széles, 337 kilogramm tömegű alkotása középpontjában a városi polgárőrség kapitánya látható, amint parancsot ad embereinek.

Az éjjeli őrjárat Rembrandt egyik legismertebb festménye

Forrás: Selman Aksunger / Anadolu Agency/AFP

"Majdnem 50 év után először hever kiterítve az Éjjeli őrjárat. Most igazán döbbenetes, milyen hatalmas a festmény" - mondta el a múzeum igazgatója, Taco Dibbits a Nederlands Dagblad lapnak. 

A következő három hónapban a képet új alumíniumkeretre helyezik, ezzel kiigazítják a vászon némely elhajlását.

A restaurálást üvegfal mögött végzik abban a teremben, amelynek a falát az alkotás díszítette. A galéria a 17. századi holland mesterek, az úgynevezett holland aranykor festőinek munkáit mutatja be.

A restaurálási projekt részeként nemrég ultranagy felbontású digitális fotót készítettek a világhírű festményről, mely a múzeum szerint a műalkotásról valaha készült legrészletesebb felvétel. A fotó megtekinthető a múzeum weboldalán.

Címkék#Rembrandt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!