Veszélyes ragadozók

2022.01.25. 16:30

3 évnyi csökkenés után ismét növekedett a cápatámadások száma

Provokált támadáskor az emberek kezdeményeznek interakciót, például amikor a búvárok megpróbálnak megérinteni egy cápát.

3 évnyi csökkenés után 2021-ben ismét emelkedett a cápatámadások száma, noha a koronavírus-járvány miatti partlezárások a valóságosnál drámaibbnak mutathatják a növekedést.

Az elmúlt évben 73 cápatámadást rögzítettek az International Shark Attack File, a nemzetközi cápatámadás-adatbázis kutatói. 2020-ben 52 támadást regisztráltak.

A kutatást a Floridai Természettudományi Múzeum és az American Elasmobranch Society, a cápák és ráják alosztályával foglalkozó amerikai szervezet irányítja.

Tyler Bowling, az adatbázis vezetője kiemelte, hogy a 2020-as 52 támadás az elmúlt több mint egy évtized legalacsonyabb értéke volt. Az elmúlt évben rögzített 73 támadás már sokkal közelebb van az 5 éves globális átlaghoz, amely 72 támadás.

11 támadás okozott halált, 9 eset volt nem ember provokálta az incidenst, ezek közül 3 történt Ausztráliában, 2 Új-Kaledóniában, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában pedig egy-egy halálos kimenetelű támadás történt.

Provokált támadáskor az emberek kezdeményeznek interakciót, például amikor a búvárok megpróbálnak megérinteni egy cápát vagy amikor a halászok megpróbálják kiszabadítani a hálóba akadt állatot. A nem provokált támadásokat tekintve Florida évtizedek óta listavezető. 2021-ben is folytatódott a trend, 28 támadás történt itt az elmúlt évben, amíg az Egyesült Államok többi részében összesen 19, az Egyesült Államokon kívül pedig 26.

Az Egyesült Államokban egyetlen nem provokált cápatámadás történt 2021-ben, a kaliforniai Morro-öbölben ölt meg cápa egy bodyboardozó férfit karácsony este.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!