A kutatók tovább figyelik a tűzhányót

2021.12.20. 15:05

Befejezettnek nyilvánították a Reykjavík melletti vulkánkitörést

Vége lett az elmúlt 50 év leghosszabb kitörésének, amelyet az észak-európai szigetországban feljegyeztek.

Hivatalosan is befejezettnek nyilvánították a Reykjavík melletti vulkánkitörést Izlandon, miután hat hónapon át tartó folyamatosan működés után immár három hónapja nem lövell ki lávát a Fagradalsfjall tűzhányó. Ezzel vége lett az elmúlt 50 év leghosszabb kitörésének, amelyet az észak-európai szigetországban feljegyeztek.

A láva március 19-én kezdett feltörni a mélyből a Reykjavíktól 30 kilométerre délnyugatra fekvő Fagradalsfjall-hegyen a Reykjanes-félszigeten. Szeptember 18-án jelentették be vulkanológusok, hogy a Fagradalsfjall esetében az elmúlt 50 év leghosszabb kitörését jegyezték fel a szigetországban. Attól a naptól kezdve azonban nem ont lávát magából.

A páratlan látvány folyamatosan vonzza a turistákat a térségbe, a megkeményedett fekete láva jelenleg mintegy öt négyzetkilométernyi területet borít be. 

Noha a kitörést most befejezettnek nyilvánították, a hatóságok továbbra is óvatosságra intik a kirándulókat és folytatják a tűzhányó megfigyelését.

Az idegenforgalmi hivatal adatai szerint eddig 350 ezren keresték fel a kitörés helyét.

A vulkánkitörést megelőző négy hétben mintegy 40 ezer földrengés sújtotta a félszigetet. A vulkánkitörés nyomán keletkezett lávamező a Fagradalshraun nevet kapta, ami csodálatos lávavölgyet jelent.

"Lehetséges, hogy krátere eltömődött és elkezdett kihűlni, ily módon az új láva nem tud a felszínre kerülni. Gyakran így végződnek a kitörések" - mondta Sara Barsotti, az Izlandi Meteorológiai Intézet illetékese már két hónapi nyugalom után.

A vulkán mintegy 143 millió köbméter magmát hozott földfelszínre, amely több mint 1200 Celsius-fokos volt. A Reykjanes-félszigeten előzőleg nyolcszáz éven át nem észleltek lávakitörést, a Fagradalsfjall tűzhányó közvetlen térségében pedig csaknem 6000 évvel ezelőtt történt legutóbb kitörés.

Az elmúlt három hónapban nem jegyeztek fel a szeizmográfok földrengéseket, amelyek jó előjelei egy vulkánkitörésnek.

A térség azonban szeizmikusan aktív és a kutatók tovább figyelik a vulkánt. A műholdas és GPS-adatok azt mutatják, hogy a Reykjanes-félsziget nagy térségében a talajszint megemelkedett, ami a vulkán újraaktivizálódásának elméletét támasztja alá.

Borítókép: A Fagradalsfjall tűzhányó 2021. március 21-én. (Jeremie Richard/AFP)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!