Veszélyeztetett fajok

2021.12.11. 18:00

A vízierőművek gátjai miatt csökken a tigrisek és jaguárok száma

A világszerte egyre nagyobb számú vízierőműgát miatt csökken a tigrisek és jaguárok száma. A kutatók szerint a gátépítés a világ vadon élő tigriseinek több mint egyötödére negatív hatással van, a probléma főként az Ázsiában élő populációt érinti – írja a BBC hírportálja.

Vannak erdők, ahol a gátak kiépítése egyenesen a tigrisek kipusztulásához vezetett. A jaguárokat is egyre növekvő veszély fenyegeti, a gátak száma ugyanis élőhelyeik közelében várhatóan megnégyszereződik.

A tigrisek eredeti élőhelyeik mintegy 90 százalékáról eltűntek az elmúlt évszázadban. Bár az elmúlt években populációjuk némileg növekedett, az IUCN vörös listáján mintegy 3500-as egyedszámukkal továbbra is a veszélyeztetett fajok közé tartoznak.

 Az Egyesült Államok délnyugati része és Argentína között honos jaguárok száma is megfeleződött.

A témában végzett vizsgálatok szerint a vízenergia-termelést célzó globális fejlesztések pusztító hatással vannak a tigrisek és jaguárok élőhelyeire. A tudósok több mint ezer gátat azonosítottak, melyek ezen fajok élőhelyein állnak. Vizsgálataik szerint a tigrisek élőhelyének több mint 13 ezer négyzetkilométerét árasztották el vízzel az építkezések során azért, hogy víztározót építhessenek.

– A tigrisek valószínűleg több mint egyötödét érintették ezek a gátépítés miatti árasztások. Az élőhely elvesztése hozzájárul a tigrisek populációjának csökkenéséhez – mondta Ana Filipa Palmeirim, a Portói Egyetem tudósa, a tanulmány társszerzője.

– Ezen víztározók nélkül a tigrisek populációja ma 20 százalékkal nagyobb lehetne – véli Luke Gibson, a kínai Sencsenben lévő Déli Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója.

Borítókép: Jaguár a Szegedi Vadasparkban 2020. május 6-án / Karnok Csaba / Délmagyarország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!