Változó állatvilág

2021.11.20. 07:10

Vándorlásra készteti a tengerek állatait a globális felmelegedés

A halak, a rákfélék és a puhatestűek megváltoztatják élőhelyüket, átlagosan 55 méterrel mélyebbre vándorolnak a Földközi-tengerben.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Tel-Aviv-i Egyetem kutatói 236 faj elemzésével kiderítették, hogy a Földközi-tenger felmelegedése miatt a tengeri fajok több tíz méterrel mélyebbre, a hidegebb vizekbe vándorolnak, hogy biztosítsák a túlélésüket.

Az eredmények szerint halak, a rákfélék és a puhatestűek átlagosan 55 méterrel mélyebbre vándorolnak a Földközi-tengerben.

Az elmúlt évtizedekben az egész bolygó melegedett. Ez a folyamat pedig különösen megfigyelhető a Földközi-tenger térségében. 30 év alatt a víz átlaghőmérséklete 1 fokkal emelkedett, és ez a növekedés gyorsul – emelték ki a kutatók a Global Ecology and Biogeography című folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A Földközi-tenger hőmérsékleti skálája szélsőséges, északnyugaton hideg, délkeleten nagyon meleg. Emiatt a térség ideális terep annak tanulmányozására, miként alkalmazkodnak a fajok a globális felmelegedéshez – hangsúlyozta Jonathan Belmaker professzor.

A 236 tengeri fajról gyűjtött adatok felfedték, hogy a fajok a víz melegedésével párhuzamosan költöznek egyre mélyebbre, nyugattól kelet felé haladva a Földközi-tengeren. A hideg vizekben élő fajok jelentősen mélyebbre vándorolnak, mint a meleg vizekben élők, illetve azok a fajok, amelyek szélesebb hőmérsékleti tartományban képesek élni, még mélyebbre vándorolnak, mint azok, amelyek egy keskeny hőmérsékleti tartományban mozognak.

Kutatásunk világosan megmutatta, hogy a fajok reagálnak a klímaváltozásra olyan módon, hogy változtatják mélységi eloszlásukat – mondta Shahar Chaikin, a tanulmány egyik szerzője.

Kiemelte, a jövőre gondolva a döntéshozóknak fel kell készülniük a fajok mélyebbre vándorlására. Például a jövőbeli tengeri rezervátumokat a folyamat figyelembevételével kell kialakítani. A halászatnál pedig fel kell készülni arra, hogy ugyanazt a halat nagyobb mélységekben lehet kifogni, ami azt jelenti, hogy még távolabbra kell kihajózni a tengerre, ami több üzemanyag elégetésével jár.

Bár mélyebbre is vándorolnak a halak, hogy elmeneküljenek a meleg vizekből, a gyors alkalmazkodás segíti őket. Ennek ellenére van egy határ, ez pedig a tengerfenék. A mélytengeri halak esetében, mint amilyen a tőkehal, már meg is figyelhető, hogy csökken az egyedszáma, valószínűleg azért, mert már nem tud mélyebbre menni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!