Orvosi műhiba

2021.11.13. 08:55

Összecserélték az embriókat, egymás gyerekeit hordták ki az anyák

Csak hónapokkal a szülés után derült ki, hogy nem a saját gyereküket nevelik a szülők. Most meghatározatlan összegre perlik a mesterséges megtermékenyítést végző kórházat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Beperelte a termékenységi klinikát egy kaliforniai pár, mert kiderült, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel összecserélték embriójukat egy másik páréval, ezért egymás gyerekeit hordták ki az anyák.

A felperesek, Daphna Cardinale és férje, Alexander hétfőn nyújtották be keresetüket egy Los Angeles-i bíróságon a mesterséges megtermékenyítést és az embrió beültetését végző California Center for Reproductive Health és tulajdonosa, Eliran Mor ellen. Hasonló perre készül a neve elhallgatását kérő másik pár is.

Daphna Cardinale és férje elmondta, hogy amikor 2019-ben megszületett kislányuk, gyanították, hogy valami nem stimmel, mert a gyereknek sötétebb volt a bőrszíne, mint nekik.

De az örömük elnyomta a gyanút, és bíztak az orvosaikban. Hónapokkal később azonban, miután DNS-vizsgálatot kértek, kiderült, hogy Daphna egy másik pár gyerekét hordta ki, az övét pedig egy másik nő szülte meg. Daphna hangsúlyozta, hogy az ügy hatalmas traumát okozott nekik.

Elvették tőle a lehetőséget, hogy kihordja saját gyerekét, ez összetörte a szívét.

Cardinale-ék orvosi műhiba, szerződésszegés, gondatlanság és csalás miatt nyújtottak be keresetet, és esküdtszéki tárgyaláson akarják felelősségre vonni a klinikát és vezetőjét. A dokumentum szerint meghatározatlan összegű kártérítést kérnek. A klinika illetékesei viszont egyelőre nem szólaltak meg a keresettel kapcsolatban.

Az elcserélt gyerekek kislányok, és egy hét eltéréssel születtek meg 2019 szeptemberének végén.

A szülők három hónapig nevelték a kislányokat, mielőtt a DNS-teszt megerősítette, hogy az embriókat összecserélték.

A Daphna és Alexander hétéves lányukkal együtt nagyon megszerették a gyereket, és rettegéssel töltötte el őket, hogy elveszítik. Ugyanakkor saját gyereküket is féltették, az a tudat is megrázó volt számukra, hogy egy másik kismama hordta ki, és nélkülük él valahol.

A kisbabákat közös megegyezéssel 2020 januárjában cserélték vissza.

Daphna szerint hétéves kislányát is nagyon megrázta, hogy húgától meg kellett válnia. Alexander viszont beszámolt arról, hogy a két család a gyerekek visszacserélése után is igyekszik tartani egymással a kapcsolatot.

A mindkét kaliforniai párt képviselő ügyvéd szerint az ügy rávilágít arra, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatban komolyabb felügyeletre, szövetségi szabályozásra van szükség.

Az ilyen gyerekcserék nagyon ritkák, de nem példátlanok.

A BBC News felidézte, hogy 2019-ben szintén egy kaliforniai pár indított pert egy másik termékenységi klinika ellen azzal a váddal, hogy tévedésből az ő embriójukat ültették be egy New York-i nő méhébe, aki végül meg is szülte fiukat. A nő azonban nem akart megválni a gyerektől, ezért a vér szerinti szülők végül bírósághoz fordulva kapták vissza a fiukat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!