Környezetszennyezés

2021.10.25. 19:10

Minden eddiginél magasabb volt a szén-dioxid légköri koncentrációja tavaly

A WMO szakemberei az átlagot minden évben a mérési állomások középértéke alapján határozzák meg.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bár a koronavírus-járvány első évében sok helyen hetekre leállt a gazdasági élet, az egyre drámaibbá váló klímaváltozást ez sem állította meg. A Meteorológiai Világszervezet, vagyis a WMO Genfben tett bejelentése szerint a legfontosabb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid légköri koncentrációja 2020-ban rekordértékűre emelkedett. A növekedés ráadásul a 2011 és 2020 közötti évek átlagánál is erőteljesebb volt.

Az eredmények szerint a gazdaság Covid-19 miatti lassulásának semmilyen észlelhető hatása nem volt az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjára és növekedési arányára.

Csak az újonnan kibocsátott szén-dioxid mennyisége esett vissza 2020-ban, mégpedig 5,6 százalékkal.

A WMO szerint amíg van kibocsátás, tovább növekszik a globális hőmérséklet.

A szén-dioxid, amely szén, olaj és gáz elégetésével, a cementgyártás és más ipari folyamatok, valamint az erdőirtás nyomán keletkezik, évszázadokon át a légkörben marad.

A szén-dioxid-koncentráció átlagértéke 2020-ban az iparosodás, vagyis az 1750 előtti szint 149 százaléka.

A szén-dioxid a WMO szerint a legjelentősebb üvegházhatású gáz, a Föld felmelegedésének 66 százalékáért felelős. Az összes üvegházhatású gáz együttvéve átlagosan 1,1 fokkal növelte a hőmérsékletet világszerte.

A szervezetnek már vannak 2021-es mérései is, amelyek semmi jóval nem kecsegtetnek.

Ha nem lépnek életbe a mainál szigorúbb klímavédelmi intézkedések, nem lehet teljesíteni a párizsi klímaegyezményben meghatározott célokat, tehát a Föld felmelegedését 1,5 és 2 fok közé korlátozni – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Utoljára 3-5 millió éve lehetett ilyen magas a Földön szén-dioxid-koncentráció. Akkoriban a hőmérséklet 2-3 fokkal, a tengerszint pedig 10-20 méterrel lehetett magasabb. Az ennyivel korábban uralkodó állapotra a kutatók fosszíliák és jégfuratok elemzése alapján következtethetnek.

A klíma melegedésének 1,5 fokban történő korlátozásához a világnak 2050 és 2070 között klímasemlegesnek kell lennie.

Taalas felszólította a világ országait, hogy a szombaton Glasgowban kezdődő klímakonferencián szigorúbb klímavédelmi intézkedéseket jelentsenek be.

Nincs vesztenivaló időnk – jelentette ki.

A WMO utalt arra is, hogy most olyan ökoszisztémák, amelyek eddig szén-dioxidot nyeltek el, a szén-dioxid-emisszió, vagyis a kibocsátás forrásává váltak. Ilyen ökoszisztémák az Amazonas esőerdei az erdőégetések és erdőirtás miatt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!