hajdani pompájában

2021.10.29. 06:50

Már a nagyközönség is láthatja a Közel-Kelet legnagyobb mozaikpadlóját

A két kosárlabdapályányi mozaikpadló vörös, kék és okker színű kövekből kirakott, mértani és virágmotívumokkal díszített, hétmillió mozaikkockából álló kőpadló.

Jerikó, 2021. október 28. A felújítási munkálatok befejezése után készült kép a 8. században épült Hisám-palota udvarát díszítő színes mozaikpadló életfa elnevezésű részletéről a Jordán folyó nyugati partján fekvő, ciszjordániai Jerikóban 2021. október 28-án. Az összesen 827 négyzetméteres járófelület a Közel-Kelet legnagyobb fennmaradt mozaikja. Az éveken át tartó, 12 millió dolláros helyreállítási projektet Japán finanszírozta.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Atef Szafadi

Hosszú évekig tartó restaurálás után látogathatóvá tették a világ egyik legnagyobb, két kosárlabdapályányi mozaikpadlóját a Jordán folyó nyugati partján fekvő Jerikóban.

Az egyebek között vörös, kék és okker színű kövekből kirakott, mértani és virágmotívumokkal díszített, hétmillió mozaikkockából álló kőpadló az Ommajjád-dinasztia egyik uralkodója, Hisám kalifa (724-743) palotájának a fürdőházát díszítette. Az iszlám palotát a 8. században földrengés pusztította el.

A 827 négyzetméteres, 21 színű padlómozaik 38 életképet ábrázol szőnyegszerűen, fő motívuma egy hatalmas életfa. Az 1200 éves mozaikot az 1930-40-es években tárták fel, majd egy idő után homokkal gondosan befedték, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól.

Az elmúlt bő egy évtizedben a felújítás alatt egy-egy napra már elbontották a védőburkolat egy részét, de a fürdőház mozaikpadlója akkor sem volt látható, csupán a mellette lévő fogadóteremé. Utóbbin két gazella egy almafa leveleit csemegézi gondtalanul, miközben a háttérben ólálkodó oroszlán harmadik társukra veti magát.

A 12 millió dolláros restaurálást, amelynek eredményeként ismét hajdani pompájában látható a Közel-Kelet legnagyobb mozaikpadlója, Japán finanszírozta. A munka részeként emelt sétautat építettek, hogy a látogatók a mozaikra való rálépés nélkül csodálhassák meg a remekművet.

A palesztin idegenforgalmi minisztérium „a világ egyik legnagyobb és legszebb” mozaikjának nevezte a jerikóit, amelynek megnyitása a látogatók előtt várhatóan segít fellendíteni az izraeli megszállás alatt álló város turizmusát.

Borítókép: A felújítási munkálatok befejezése után készült kép a 8. században épült Hisám-palota udvarát díszítő színes mozaikpadló életfa elnevezésű részletéről a Jordán folyó nyugati partján fekvő, ciszjordániai Jerikóban 2021. október 28-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!