Állatvédelem

2021.10.12. 11:45

Lebonthatják a szélturbinákat, mert zavarják a rénszarvasokat

Hosszú pereskedés után döntött a bíróság, érvénytelenítették a szélturbinák működési engedélyét, az elbontásukról pedig még tárgyalnak.

Picture taken on October 13, 2020 shows reindeers roaming around the wind turbines at Storheia wind farm, which is the largest of the wind farms in Fosen Vind's portfolio, and the second of the wind farms that were built, at the Fosen peninsula, Norway. - Norway's Supreme Court on October 11, 2021 ruled that two wind parks built in the country's west were harming reindeer herders from the Sami people by encroaching on their pastures. (Photo by Heiko Junge / NTB / AFP) / Norway OUT

Forrás: NTB / AFP

Fotó: Heiko Junge

Az őslakos rénszarvastenyésztők két szélparkkal szemben is pert nyertek Nyugat-Norvégiában. A legfelsőbb bíróság hétfői ítélete szerint érvénytelen a parkok építésére és üzemelésére kiadott engedély, mivel az sérti a számi, vagyis a lapp népcsoport jogait.

A döntés szerint a Fosen régióban lévő, Európa legnagyobb szélturbinafarmjához tartozó Storheia és Roan parkok vétenek az ENSZ polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya ellen is. Eszerint az etnikai kisebbségek tagjaitól nem tagadható meg a jog, hogy saját kulturális hagyományaikat ápolják.

A bíróság szerint a számik védendő kulturális hagyománya a rénszarvasok tradicionális tenyésztése.

A szélturbinák látványa és hangja pedig megzavarja a közelben legelő állatokat, ami veszélyezteti a régi hagyományt.

Egyelőre nem tisztázott, milyen következményei lesznek az ítéletnek. A számik jogi képviselői a döntés alapján követelik 151 szélturbina lebontását, amelyek rénszarvaslegelőkön vagy azok közelében vannak.

Megépítésüket illegálisnak nyilvánították, illegális lenne tovább üzemeltetniük – jelentette ki az állatvédők ügyvédje, Andreas Bronner.

A szélparkok üzemeltetőjét meglepte az ítélet, mivel korábban hivatalos engedélyt kapott az építésre. A Fosen Vind nevű cég közlése szerint a döntésben fontos szerepet játszottak a rénszarvastenyésztők jogai.

Az energiaügyi minisztérium egyelőre tanulmányozza az ítéletet, amely hatással lehet más projektekre is.

A számi népcsoporthoz mintegy 100 ezer ember tartozik, akik Svédországban, Finnországban, Norvégiában és Oroszországban élnek. A népcsoport jelentős része rénszarvastenyésztésből él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!