Védjük a bolygót

2021.10.31. 07:05

David Attenborough figyelmeztet, azonnal tenni kell a klímaváltozás ellen

A természettudós hangsúlyozta, nem fordíthatunk hátat, nem mondhatjuk, hogy ez nem a mi dolgunk.

GOTHENBURG 2018-09-06 Sir David Attenborough is seen at the Botanical gardens in Gothenburg, Sweden on Thursday. Sir Attenborough is in Sweden to accept an award during the annual "The Perfect World Foundations" dinner. Foto Björn Larsson Rosvall / TT kod 9200 (Photo by BJORN LARSSON ROSVALL / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)

Forrás: News Agency via AFP

Fotó: Björn Larsson Rosvall

David Attenborough brit természettudós szerint azonnal tenni kell a klímaváltozás ellen, mert különben már késő lesz a bolygó számára. A glasgow-i COP26 klímakonferencia alapján az emberiség legjobb esélye az, ha a globális átlaghőmérséklet növekedése nem haladja meg az 1,5 fokot az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest.

David Attenborough, a 95 éves brit természettudós David Shukmannek, a BBC tudományos szerkesztőjének elmondta, hónapról hónapra egyre jelentősebbek és vitathatatlanabbak azok a változások, amelyek a bolygónkon történnek, és amelyeknek pusztító hatásait tapasztaljuk.

Ha nem cselekszünk most, már késő lesz – hangsúlyozta.

Attenborough azt is kiemelte, hogy a gazdagabb nyugati országoknak, például Nagy-Britanniának segítenie kell a klímaváltozás miatt otthonukat elvesztőknek is. Szerinte ugyanis a mi ipari termelésünk az egyik fő tényezője a klímaváltozásnak, tehát erkölcsi felelősségünk van abban, hogy segítsünk. Úgy fogalmazott, ha nem is mi okoztuk volna, akkor is erkölcsi felelősségünk lenne, hogy tegyünk valamit a sok ezernyi férfiért, nőért és gyermekért, akik mindenüket elveszítették.

Attenborough október elején reménykeltőnek nevezte a klímacsúcsot, ugyanis szerinte most először az egész világ hallani fogja az érveket, a problémák elemzését és azt is, mi lehet a megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!