evolúció

2021.10.22. 11:00

Az orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez

Az elefántokat az agyaruk miatt gyilkoló orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez egy új tanulmány szerint.

HANDOUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE AND EDITORIAL SALES - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / THAI CUSTOMS DEPARTMENT" -- NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS A handout picture taken and released by the Thai Customs Department on January 6, 2011 shows Customs Department officials inspecting seized elephant tusks at their headquarters in Bangkok. Thai authorities said they had seized 69 elephant tusks and four smaller pieces of ivory worth more than 300,000 dollars, smuggled from Mozambique. Wildlife experts say Thailand is a commonly-used transit point for the illegal trafficking of animal parts and also a hub for the carving of ivory. AFP PHOTO / HO / THAI CUSTOMS DEPARTMENT (Photo by THAI CUSTOMS DEPARTMENT / THAI CUSTOMS DEPARTMENT / AFP)

Forrás: THAI CUSTOMS DEPARTMENT / THAI CUSTOMS DEPARTMENT / AFP

Fotó: AFP

A bizonyítékok azt mutatják, hogy az ember szó szerint megváltoztatja a vadon élő állatok anatómiáját – idézte a tudósokat a The Guardian online kiadása.

A Science című tudományos lap friss számában megjelent tanulmány szerint az agyar hiányát okozó, korábban ritka génváltozat nagyon elterjedt az afrikai elefántok egyes csoportjaiban, miután rengeteg állatot öltek meg az agyaruk miatt. A kutatók azt vizsgálták, miért születnek a mozambiki Gorongosa nemzeti park nőstény elefántjai gyakran agyar nélkül, és azt találták, hogy valóban

az elefántcsont utáni tömeges hajsza befolyásolta a génállományt.

A mozambiki polgárháború (1977-1992) idején leginkább az agyaros elefántokat ölték az orvvadászok: az állatállomány 90 százalékát irtották ki a harcban álló felek, hogy az elefántcsont eladásából befolyó pénzt a háborúra fordíthassák. Az agyar nélküli elefántokat nem bántották, ezzel valószínűbb lett, hogy az agyartalan állatok szaporodnak, így a hiányt okozó génváltozatot örökítik tovább.

Néhány generációval később még mindig látható a hatás a nemzeti parkban élő, mintegy 700 elefántból álló csoportban.

Robert Pringle, a Princeton Egyetem evolúciós biológusa, a tanulmány vezető szerzője szerint ez bizonyítja, mekkora hatása van az emberi beavatkozásnak a természetre. A kutatócsoport azt gyanította, hogy az agyarhiánynak genetikai oka van, és mivel ritkán fordult elő hímeknél, úgy gondolták, köze van az állat neméhez. Az elemzés az x kromoszóma néhány génjére mutatott rá, amelyek közül az egyik a fognövekedésben játszik szerepet.

A szóban forgó gének közül egynek vagy többnek a mutációja végül megvédte a nőstény elefántokat az orvvadászattól, de a hímekre végzetesnek bizonyult, mivel károsan befolyásolta a méhen belüli fejlődésüket. Az agyar nélküli anyák hím elefántborjainak mintegy fele hordozza ezt a genetikai mutációt, ami azt jelenti, hogy

az orvvadászattól erősen sújtott csapatokban jelentős hímhiány alakul ki.

Idővel ez a probléma megoldódik: az 1990-es években a kihalás szélére sodródott populáció két évtizeden át növekedett, és mára több mint háromszorosára nőtt.

– Azt várjuk, hogy a tanulmányozott populációban visszaszorul a szindróma előfordulása – magyarázta Pringle.

Borítókép: A thaiföldi vámhatóság által 2011 januárjában lefoglalt, Mozambikből csempészett elefántagyarak. Összesen 69 agyarat foglaltak le ekkor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!