Elindultak a gondolák

2021.09.11. 11:35

Lenyűgöző látványt nyújt a felújított velencei híd

Az újjászületett híd felavatásán Andrea Bocelli sztártenor énekelte Puccini Turandot című operájából a Nessun Dormát.

Tourist go for a gondola ride by the 16th-century stone arch Rialto Bridge at the Grand Canal in Venice on September 7, 2021, within a ceremony after the bridge underwent major restoration. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Marco Bertorello

A Diesel divatcég Renzo Rosso vezetésével ötmillió eurót, vagyis 1,7 milliárd forintot fektetett a velencei nevezetesség, a Rialto-híd átalakításába. A helyreállításban több mint 130 szakember és építőmunkás vett részt. Luca Zaia, Veneto régió elnöke beszámolt arról is, hogy a több szakaszban zajló munkálatok 2014-ben kezdődtek.

A Rialto-híd Velence egyik leghíresebb építménye. Helyén már a 13. században állt egy fahíd, amely többször elkorhadt és kigyulladt. A városvezetés végül az 1500-as évek elején határozta el, hogy kőhidat építtet. A Canal Grande fölött ívelő hidat 1588. és 1591. között emeltette Paquale Cicogna dózse Antonio da Ponte irányítása alatt. A boltív alakú, egylyukú híd közepe alatt az építmény magassága máig akadálytalan áthajózást biztosít.

Az elmúlt években Olaszországban luxusmárkák is kivették a részüket fontos műemlék épületek és építmények felújításának finanszírozásából. A Fendi olasz divatcég restauráltatta például a Trevi-kutat, a Bulgari luxusékszercég támogatta 2016-ban a Spanyol-lépcső felújítását, a Tod's táska-és cipőkészítő cég pedig a Colosseum 25 millió eurós, vagyis 8,7 milliárd forintos renoválását vállalta magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!