örökségvédelem

2021.07.29. 23:30

Konzerválják Heinrich Schliemann Trója-aktáit

Az 1871-1939 közötti időből származó akták szinte kizárólag különleges, kézzel írt dokumentumokat tartalmaznak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Konzerválják a híres német régész, Heinrich Schliemann (1822-1890) Trója-gyűjteményének kézzel írt dokumentumait.

A Homérosz által leírt, mitikusnak hitt Tróját kutatásai alapján Schliemann a kisázsiai Hisarlik dombjára tette. A megjelölt helyszínen – kortársai gúnyolódásai ellenére – 1871-ben kezdett komolyan ásatásokat, és évek alatt több réteg feltárásával értékes műkincsekre lelt.

Az akták ennek a Trója-gyűjteménynek a feltárását dokumentálják.

„Az 1871-1939 közötti időből származó akták szinte kizárólag különleges, kézzel írt dokumentumokat tartalmaznak” – közölte a Porosz Kulturális Örökségvédelmi Alapítvány (SPK).

A hét kötet mintegy 2700 oldalból áll, amelyek egyebek között tartalmazzák Schliemannak a királyi múzeumok igazgatóival és dolgozóival, valamint ismert személyekkel, például Otto von Bismarckkal és Rudolf Virchow német orvossal, a Magyar Tudományos Akadémia kültagjával folytatott levelezését is.

A dokumentumok a gyakori használat miatt jelentősen károsodtak az SPK közlése szerint.

Schliemann aktáinak állagmegőrzése egyike a dokumentumok konzerválásával foglalkozó számos projektnek. Németország 35 projektre mintegy 480 ezer eurót (172 millió forintot) fordít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!