Veszélyeztetett faj

2021.07.30. 14:28

500 dollár büntetést kapott a turista, aki megérintett egy fókát

Akár 5 év szabadságvesztésre is ítélhették volna.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nem ez volt az első eset, amikor megbírságoltak egy turistát a Hawaii-szigeteken, amiért megérintett egy védett barátfókát.

Legutóbb egy nászúton lévő házaspár egyik tagját büntettek meg. A tiltott cselekményről ugyanis videó került fel róluk a közösségi médiára. A hatóságok pedig ez alapján indítottak eljárást a louisianai nő ellen. A videón az is látható volt, ahogyan az állat a nő után kap, amikor az megérinti.

A vizsgálatot a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal végezte, amely megállapította, hogy a nő megsértette a veszélyeztetett fajokról szóló törvényt. A Honolulu Star-Advertiser tudósítása szerint a nászutaspár később bocsánatot kért a Kauai szigetén júniusban történt incidensért. Hangsúlyozták, hogy szeretik Hawaiit és nem akartak megbántani senkit.

Hawaii északnyugati szigetein körülbelül 1100 barátfóka él. A fókák megérintését vagy zaklatását pedig egy helyi és egy szövetségi törvény is bűncselekménynek minősíti.

A rendelet értelmében az emberek a felnőtt állatokat legfeljebb 15, a kölyköket nevelő anyákat pedig legfeljebb 45 méterre közelíthetik meg.

A szabálysértést a hatóságok 5 évig terjedő börtönnel és 50 ezer dollárig terjedő pénzbírsággal büntethetik.

Korábban a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal 500 dollár büntetést szabott ki egy másik turistára is, amiért megérintett egy pihenő barátfókát. A helyi újság szerint az eset májusban történt Oahu szigetén.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!