figyelmeztető jelek

2021.06.14. 15:02

Felgyorsult az Antarktisz gleccsereit védő selfjég töredezése

A tudósok szerint a gleccserek összeomlása miatt a klímaváltozás is gyorsabban megtörténhet.

Antarctica, Southern Ocean, Antarctic Peninsula, Graham Land, Lemaire Channel, exploration of the channel between icebergs in search of marine life in a small semi-rigid boat, a glacier in the background (Photo by BRUSINI Aurélien / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)

Forrás: Hemis/AFP

Fotó: BRUSINI Aurélien

A műholdas felvételek szerint az eddiginél gyorsabban töredezik az Antarktisz gleccsereit a tengerbe omlástól védő selfjég.

A nyugat-antarktiszi Pine Island-gleccser selfjegének vesztesége 2017-ben felgyorsult. A tudósok szerint a gleccserek összeomlása miatt a klímaváltozás is gyorsabban megtörténhet, mint ahogyan azt korábban jósolták. Az úszó selfjég úgy viselkedik, mint az üvegben lebegő dugó: megakadályozza, hogy a nagyobb jégtömegek bekerüljenek az óceánba.

A selfjég 20 kilométert húzódott vissza 2017 és 2020 között egy a Science Advances című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint. A selfjég omladozását egy európai űrszonda figyelte meg, mely hatnaponta készít felvételeket.

Látható, ahogyan szétesik a jég. Úgy tűnik, hogy maga a szétesés felgyorsulása is meggyengíti a gleccsert, mely fő jégtömegének már mintegy 20 százalékát elveszítette – fejtette ki Ian Joughin, a Washingtoni Egyetem gleccserkutatója.

Három nagy szétesési esemény történt 2017 és 2020 között, melyek hatására több mint 80 kilométer hosszú és 36 kilométer széles jéghegyek keletkeztek. Ezek később kisebb részekre estek szét.

Joughin a fő gleccsertömeg két pontját követte kutatásain és megfigyelései szerint ezek 2017-től kezdődően 12 százalékkal gyorsabban kezdtek mozogni. „Ez azt jelenti, hogy a Pine Island-gleccser jegéből 12 százalékkal több jég került be az óceánba” – mondta a kutató.

A Pine Island és a Thwaites két egymás melletti gleccser az Antarktisz nyugati részén, melyek jégvesztesége miatt a tudósok leginkább aggódnak.

A Pine Island-gleccser 180 trillió tonnányi jeget tartalmaz, a kontinens jégveszteségének mintegy egynegyedéért felelős. Olvadása a tengerszint fél méteres emelkedését eredményezné.

„A Pine Island és a Thwaites miatt aggódunk leginkább, mert ha ezek szétesnek, a Nyugat-Antarktisz többi része is követni fogja őket a modellek szerint” – közölte az irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatója, Isabella Velicogna.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!