permafroszt

2021.06.09. 13:10

24 ezer éves, szaporodóképes, fagyott lényeket találtak Szibériában

Olyan 24 ezer éves, fagyott araszoló kerekesférgeket (Bdelloidea rotifera) találtak orosz kutatók a szibériai permafrosztban, amelyek kiolvasztás után képesek szaporodni.

Proboscis of a frozen mammoth which was found buried in permafrost in a frozen state, is displayed during the preview of The exhibition The Mammoth in Miraikan the National Museum of Emerging Science and Innovation of Tokyo, On 6 June 2019, Japan. Due to the influence of global warming in recent years, numerous mammoths, a massive land mammal said to have become extinct approximately 4,000 years ago, have been uncovered from the permafrost of the Republic of Sakha (Yakutia) of the Russian Federation. The head of a frozen Yukagir Mammoth was first exhibited in Japan at the Expo 2005 Aichi Japan. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto) (Photo by Alessandro Di Ciommo / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: NurPhoto via AFP

Fotó: Alessandro Di Ciommo

A biológusok szerint a mikroszkopikus méretű, féregszerű lények evolúciós különlegességek, mivel párosodás nélkül boldogultak és szaporodtak évmilliókon át. Most kimutatták, hogy legalább 24 ezer éven át őrződtek meg a szibériai permafrosztban, vagyis az állandóan fagyott talajban, és képesek a reprodukcióra – írja a The Guardian című brit lap online kiadásában.

Ezek a többsejtű gerinctelenek kizárólag nőstények. Ismert, hogy ellenállóak a sugárzással és a meglehetősen barátságtalan környezettel – szárazsággal, éhezéssel és alacsony oxigénszinttel – szemben.

Legalább 35 millió éve léteznek és ma is megtalálhatóak édesvízi tavakban, kisebb állóvizekben, folyókban és nedves szárazföldi élőhelyeken,

például mohában, zuzmóban, fakéregben és a talajban.

Az araszoló kerekesférgek szájat és végbélnyílást is magába foglaló, teljes emésztőrendszerrel rendelkeznek és azáltal képesek túlélni a kegyetlen környezetet, hogy beszüntetnek minden tevékenységet és szinte teljesen leállítják az anyagcseréjüket. Ez a jelenség a kriptobiózis.

Sztasz Malavin, az oroszországi Puscsinóban lévő Talajtani Intézet kriológiai laboratóriumának munkatársa és kollégái radiokarbonos kormeghatározással állapították meg, hogy az északi-sarkvidéki területről vett mintákban lévő kerekesférgek mintegy 24 ezer évesek.

Ezek az organizmusok ma már kihalt lények, például a gyapjas rinocérosz lába alatt élhettek.

Miután laboratóriumi körülmények között kiolvasztották őket, a kerekesférgek képesek voltak a reprodukcióra – közölték a tudósok a Current Biology című tudományos lapban megjelent tanulmányukban. A szakértők egyelőre nem ismerik a biológiai mechanizmust, amely lehetővé teszi ezen apró lények számára, hogy túléljenek a jégben ilyen hosszú időt.

Matthew Cobb, a Manchesteri Egyetem zoológus professzora, aki nem vett részt a vizsgálatban, kiemelte: a kutatás rávilágít arra, hogy milyen sokféle állat lehet befagyva a permafrosztban, amely a globális felmelegedés hatására felolvadhat.

– Ez nem azt jelenti, hogy szörnyű lények fognak előjönni és felfalni minket, hanem azt, hogy lehetőség nyílik a tudósok számára, hogy tanulmányozzák, miként alkalmazkodtak a kerekesférgek a fagyás hatásaihoz, és felfedezzék a különbséget a most élő fajok és kihalt elődeik között – mondta a kutató.

Borítókép: A szibériai permafrosztban fennmaradt mammutmaradvány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!