öböl-konfliktus

2021.04.28. 12:35

Irániak miatt figyelmeztető lövéseket adott le egy amerikai hadihajó

Egy amerikai hadihajó figyelmeztető lövéseket adott le az iráni Forradalmi Gárda három hajójának, amelyek túl közel hajóztak hozzá és egy másik amerikai járőrhajóhoz a Perzsa(Arab)-öbölben – közölte szerdán az amerikai haditengerészet.

Manama, 2021. április 28. A 2021. április 28-án az amerikai hadsereg által közreadott kép az amerikai USS Firebolt járõrhajóról Bahrein fõvárosa, Manama partjainál 2020. április 14-én. Az amerikai haditengerészet 2021. április 28-i közleménye szerint két nappal korábban a USS Firebolt járõrhajó figyelmeztetõ lövéseket adott le, miután a Forradalmi Gárda három gyorsreagálású hajója nagyjából hatvan méterre megközelítette õt és a USCGC Baranof járõrhajót. Irán egyelõre nem reagált. Ez az incidens már a második a hónapban, amikor az amerikai haditengerészet azzal vádolja a Forradalmi Gárdát, hogy "veszélyes és szakszerûtlen akciót hajtott végre" az öbölben. MTI/AP/Amerikai hadsereg/Spc. Cody Rich

Forrás: MTI / AP / Amerikai hadsereg

Fotó: Spc. Cody Rich

A haditengerészet videót tett közzé az öböl északi részén, nemzetközi vizeken még hétfő éjszaka történt esetről. Az elég rosszul kivehető fekete-fehér felvételen fények (vélhetően az iráni gyorsnaszádok fényei) láthatóak a távolban, majd lövés hallható.

A haditengerészet szerint a USS Firebolt járőrhajó azután adott le figyelmeztető lövéseket, hogy a Forradalmi Gárda három gyorsreagálású hajója nagyjából hatvan méterre megközelítette őt és a USCGC Baranof járőrhajót.

Rebecca Rebarich, az amerikai haditengerészet Bahreinben állomásozó ötödik flottájának szóvivője elmondta:

az amerikai legénység többször is figyelmeztette az iráni hajókat rádión és hangosbemondón, de nem tágítottak.

A Firebolt legénysége ezt követően figyelmeztető lövéseket adott le, a Forradalmi Gárda hajói pedig biztonságos távolságba húzódtak az amerikai hajóktól. Rebarich felszólította a Forradalmi Gárdát, hogy legyen tekintettel a többi hajó biztonságára, ahogyan azt a nemzetközi törvény előírja.

– Az amerikai hadihajók éberen folytatják tevékenységüket, parancsnokaik pedig fenntartják maguknak a jogot az önvédelemre – tette hozzá.

Irán egyelőre nem reagált.

A hétfői incidens már a második a hónapban, amikor az amerikai haditengerészet azzal vádolja a Forradalmi Gárdát, hogy „veszélyes és szakszerűtlen akciót hajtott végre” az öbölben.

Borítókép: Az amerikai hadsereg által közreadott kép az amerikai USS Firebolt (PC-10) járőrhajóról Bahrein fővárosa, Manama partjainál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!