Magyarország Fehér Rózsája

2021.04.26. 11:40

Így lett Albánia királynéja a magyar grófkisasszonyból

Az egész világ Tiranára figyelt 1938. április 25. és 27. között : ekkor házasodott össze Apponyi Geraline és Amet Zogu albán király. Igazi hollywoodi tündérmese ez: a pletykák szerint Zogu királynak a húga mutatott egy fényképet a csodaszép, ám elszegényedett grófkisasszonyról, amire a lányból nem sokkal később Albánia királynéja lett. Nem biztos, hogy valóban így történt, de az tény: valódi szerelmi házasság lett belőle, és nemcsak jóban, de rosszban is kitartottak egymás mellett

Pétervári Ádám

Apponyi Geraldine és I. Zogu albán király esküvője 1938. április 27-én

Forrás: Fortepan

Fotó: Bojár Sándor

Apponyi Geraldine az albán köztudatban akkora hatású karakter, mint nálunk Sissi királyné. Rendkívül szeretetre méltó és népszerű személyisége óriási megbecsülésnek örvend a mai napig. Amerre járt, seregnyi karitatív és jótékonysági tevékenység övezte útját, többek között ezért is viseli nevét az 1937 óta működő tiranai gyermekkórház.

„A nép rajong érte. Vasárnap, ha misére megy, ezer és ezer ember áll az útvonalon és éljenzi. Nem csoda, hogy ennyire szeretik, olyan szép, olyan fiatal, hogy ez már önmagában véve is megható„

– így írtak a „Magyarország Fehér Rózsájaként” emlegetett Geraldine-ról egy korabeli napilapban, 1938 tavaszán.

Magyarországon ennek ellenére kevésbé köztudott, hogy a két világháború közti Albán Királyság egyetlen albán királyának, Amet Zogunak magyar grófkisassony volt a felesége, ezzel magyar származású királynéja volt Albániának. De ki Apponyi Geraldine és mi az ő története?

Apponyi Geraldine Xhelal Zogu herceg, I. Zogu albán király féltestvérének a villájában, a menyasszony itt lakott a többnapos esküvő alatt
Fotó: Bojár Sándor / Fortepan

1915-ben Budapesten született, apja, Apponyi Gyula huszárkapitány, anyja pedig egy előkelő amerikai asszony volt. Nagybátyja a híres politikus gróf Apponyi Albert, aki a trianoni tárgyalásokban képviselte a magyar érdeket, nevezetes vörös térképével. Apja az első világháborús frontszolgálat következtében elhunyt tüdőbetegségben, ami után a család elszegényedett. Geraldine-nak ezért dolgoznia kellett: egy ideig a Magyar Nemzeti Múzeum boltjában árult képeslapokat, majd neveltetése és a társasági életben szerzett tapasztalatai alkalmassá tették, hogy kisebb színházi szerepeket is eljátsszon. Karcsú megjelenése, szép arca, előkelő neveltetése miatt imádta őt a kamera.

A korszak Magyarországán népszerű bulvár- és napilapok előszeretettel cikkeztek róla, aminek köszönhetően nemzetközi hírnévre is szert tett. Később erre figyeltek fel Albániában.

Az albán király és a 22 éves grófkisasszony házasságának terve 1937-ben kezdett körvonalazódni a király tanácsadóinak sürgetésére, mivel Zogunak sok botrányos nőügye keringett a sajtóban, amely rontotta népszerűségét. Apponyi Geraldine kiválasztása nagy szenzáció volt, sok különböző történet keringett arról, hogyan ismerkedtek meg. A legvalószínűbb, hogy a király egy kezébe kerülő fénykép alapján szerelembe esett, majd meghívta magához az 1937. december 31-i tiranai szilveszteri bálra. Geraldine először szorongott az ötlettől, mert azt hitte, valamiféle rabszolgasors vár rá ott. A király testvéreinek hatására azonban eloszlottak kételyei, felkeltette érdeklődését az albán kultúra, majd találkozott a királlyal, és kölcsönösen egymásba szerettek.

A megismerkedés után az eljegyzés hivatalos bejelentésére az albán parlament január 31-i ülésén került sor, amelyre válaszul a nép örömét kifejezve „leírhatatlan lelkesedéssel tüntetett a királyi palota és a menyasszony lakása előtt”. Zogu imádta menyasszonyát, akit ajándékokkal halmozott el: autóval, villával, előkelő ruhákkal, és a korabeli beszámolók szerint mindennap óriási csokor vérvörös olasz rózsával kedveskedett neki. Sőt kedvéért még magyarul is elkezdett tanulni.

Hosszú készülődés után 1938. április 25-én végre megkezdődtek a három napig tartó esküvői ünnepségek. Egész napos programok, katonai díszszemlék, tűzijáték, díszvacsora, estély várt az ünneplőkre.

Horthy a jeles alkalomra lipicai lovakat, Mussolini aranyozott bronzvázákat, Hitler pedig egy piros Mercedes cabriót ajándékozott az újdonsült párnak.

1939. április 5-én megszületett a kis trónörökös, Leka. A mesébe illő történet azonban nemsoká véget ért: 1939. április 7-én az olaszok megkezdték Albánia megszállását, és II. Viktor Emánuel király vezetésével perszonálunióval csatolták magukhoz az országot.

Korabeli filmhíradó az esküvőről:

A királyi család elmenekült az országból, majd száműzetésben élt Görögországban, Törökországban, Franciaországban, Angliában, Egyiptomban, majd ismételten Franciaországban. Geraldine még száműzetésében is – már magánemberként – próbált mindent megtenni Albánia és Koszovó segítéséért. Ahmet Zogu hosszan tartó betegeskedés után 1961-ben halt meg Párizsban, ahol ezt követően fiát szimbolikusan albán királlyá koronázták. Geraldine férje halála után a családjával együtt Spanyolországba költözött, majd Dél-Afrikában telepedtek le. Itt született meg unokája, II. Leka, akinek születésekor a dél-afrikai állam a kórházi szülőszobát albán területté nyilvánította, hogy a kis Leka albán állampolgárként láthassa meg a napvilágot.

Apponyi Geraldine 1997-ben, több mint 80 évesen adott utoljára interjút, magyarul. A volt albán királyné úgy nyilatkozott,

nagyon sajnálja, hogy előbb a kommunista diktatúra, majd a fizikai állapota miatt „nem térhetett vissza hazájába”, – itt a meglepetés – „Magyarországra”.

Az albán királyi család hosszú hontalanság után, 2002-ben térhetett vissza Albániába.

Apponyi Geraldine-nak két hazája volt: Magyarország és Albánia, pedig mindkettőben keveset élt. Albániában összesen másfél évet töltött: egyet királynéként, és fél évet a hazaköltözése után. Apponyi Geraldine 2002 októberében 87 évesen hunyt el egy tiranai kórházban.

Borítókép: Apponyi Geraldine és I. Zogu albán király esküvője 1938. április 27-én a tiranai királyi palotában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!