veszélyeztetett faj

2021.03.03. 10:05

Nőstény a Berlini Állatkert kéthetes gorillabébije

A nőstények számának növekedése előnyt jelent a veszélyeztetett faj fennmaradása szempontjából.

25 June 2020, Berlin: Gorilla-man Sango calls in the evening in his enclosure at Berlin Zoo. After the corona epidemic, Berlin Zoo and Tierpark Berlin are now open until 17 July on eight evenings from 5 to 9 pm. Photo: Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by JENS KALAENE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Fotó: Jens Kalaene

– Ez nagyszerű e veszélyeztetett állatfaj számára, mivel egy gorillacsoport egy ezüsthátúból (idősebb hím) és több nőstényből áll – mondta Ruben Gralki, az állatkert megbízottja.

Eddig nem tudták megállapítani a 24 éves gorillamama, Bibi első utódjának nemét, a kis majom azonban végre úgy fordult, hogy a gondozóknak messziről is sikerült megfigyelniük az állatot.

Az állatkert március 8-ig nevet ad a gorillalánynak, mely tizenhat év után az első gorillabébi a berlini intézményben.

Bibi élete első kilenc évét a hollandiai Apenheuli Főemlősparkban töltötte, ahol egy gorillacsalád tagja volt. Ott tanulta meg, hogyan gondoskodnak más nőstény gorillák az utódaikról, és ez jó példát mutatott neki arra, hogyan gondozza saját kölykét. Az Európai Veszélyeztetett Fajok Program (EEP) ajánlására költöztették Belgiumból a Sango nevű hím gorillát, a gorillabébi apját a Berlini Állatkertbe 2019 februárjában. A Berlini Állatkert főemlősháza a koronavírus-járvány miatt jelenleg zárva van a látogatók előtt.

Borítókép: Sango, a büszke apa / Jens Kalaene / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!