sugárszennyezés

2021.03.04. 10:08

Jövőre megpróbálják kiemelni a fukusimai atomerőmű megolvadt fűtőanyagát

Hat év alatt a negyedére sikerült csökkenteni az atomkatasztrófát szenvedett fukusimai atomerőműben keletkező sugárszennyezett víz napi átlagos mennyiségét – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a katasztrófavédelmi munkálatokat és az erőmű elbontását irányító illetékes.

Fotós: AFP

Ono Akira szerint 2014-ben naponta 540 köbméter sugárszennyezett víz keletkezett az atomerőmű különböző helyiségeiben, 2020-ban pedig sikerült az erőművet működtető vállalat, a TEPCO szakembereinek ezt a mennyiséget napi 140 köbméterre csökkenteni.

Ezt többféle megoldással sikerült elérni, elsősorban esővizet felfogó szerkezetekkel, másodsorban az erőmű köré, a földbe épített hűtőfallal, amely megakadályozza, hogy a talajvíz beszivárogjon a reaktorépület aljába, és ott keveredjen a sugárszennyezett hűtővízzel.

Ono szerint ezzel elérték a közép- és hosszútávú célkitűzést.

Tíz évvel ezelőtt, 2011. március 11-én kilences erejű földrengés rázta meg a szigetország keleti partvidékén fekvő Fukusima prefektúrát. A rengést követő szökőárban csaknem húszezer ember vesztette életét, s a természeti csapás a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő az ottani atomerőműben. Az energiaellátás és a hűtőrendszer leállása miatt három reaktorban magolvadás ment végbe, ami hidrogénrobbanások kíséretében történt és súlyos környezetszennyezéssel járt. A folyékonnyá vált radioaktív fűtőanyag átégette a reaktor védőburkolatát. A tönkrement reaktorok hűtéséhez folyamatosan pumpálnak beléjük vizet, amely aztán a reaktorfalban lévő repedéseken át elfolyik a föld alatti helyiségekbe és a talajvízelvezető-rendszerbe, bejutva a talajvízbe.

Ezt a sugárszennyezett vizet folyamatosan szivattyúzzák ki az erőmű területén lévő hatalmas acéltartályokba. Mivel vészesen csökken a tartályok elhelyezéséhez szükséges hely, felmerült az ötlet, hogy a vizet sugármentesítés után leengedik a tengerbe. Környezetvédők és a szomszédos országok – elsősorban Dél-Korea – többször aggodalmukat fejezték ki emiatt, mert a veszélyesnek tartják a környezetre nézve.

Ono Akira arról is beszélt sajtótájékoztatóján, hogy

jövőre kísérletet tesznek a megolvadt fűtőanyag kiemelésére.

Az ehhez szükséges, egy brit cég által fejlesztett robotkar elkészítése lassabban folyik a kelleténél a nagy-britanniai járványhelyzet miatt. A robot csak néhány kilogramm fűtőanyag felemelésére lesz képes, ezért még egy, hozzá hasonlót kell legyártani, hogy el tudják végezni maradéktalanul munkálatokat – tette hozzá.

A Fukusima-1 atomerőmű teljes elbontását a tervek szerint 2050-re fejezik be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában