veszélyeztetett érték

2021.02.18. 17:05

Aggódik az UNESCO az Angkor mellé tervezett vidámpark miatt

A szervezet szerint szórakoztató park túl közel fekszik az ősi templomváros romjaihoz.

People walk in the grounds of the Angkor Wat temple in Siem Reap province on November 29, 2020. (Photo by TANG CHHIN Sothy / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: TANG CHHIN Sothy

Aggódik az UNESCO a világörökségi listán szereplő kambodzsai ősi angkori templomegyüttes mellé tervezett vidámpark miatt.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete szerdai közleményében arról számolt be, hogy januárban egy online konferencián vizsgálták meg Kambodzsa legnagyobb kaszinóüzemeltetője, a NagaCorp 350 millió dolláros ajánlatát. A szervezet szakértői szerint azonban a projekt a történelmi helyszín megóvása és a fenntartható fejlesztés szempontjából sem kielégítő.

A 75 hektáros szórakoztató park túl közel fekszik az ősi templomváros romjaihoz, és az új létesítmény „léptéke, hatóköre és koncepciója” is hatással lenne Angkor „rendkívüli egyetemes értékeire”.

Az UNESCO illetékes bizottsága közölte, hogy folytatják az egyeztetést a kambodzsai hatóságokkal. Hozzátették, hogy a tervezett fejlesztést a világörökségi bizottság közelgő, 44. ülésszakán is megtárgyalják.

Az Angkori Régészeti Park mintegy 400 négyzetkilométeren terül el, ahol az egykori khmer birodalom 9. és 15. század közötti épületeinek romjai állnak. Leghíresebb látványossága Angkorvat, a legjelentősebb templomegyüttes Angkorban.

A Hongkongban bejegyzett NagaCorp, amely a NagaWorld kaszinóközpontot működteti Phnompenben, novemberben hozta nyilvánosságra a szerencsejátékkal nem foglalkozó új vállalkozásának terveit.

Az egyelőre Angkor Csoda-tó néven emlegetett komplexum első látványossága egy vízipark lesz, amelyhez két, 500 szobás, ötcsillagos szállodát, csatornarendszert, kínai negyedet és zárt térben elhelyezett high-tech szórakoztató parkot is terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!