vadorzó

2020.07.30. 16:05

Hosszú évekre börtönbe került Uganda leghíresebb gorillájának gyilkosa

A 25 éves állat vezette a nemzeti parkban a hegyi gorillák egy 17 egyedből álló, Nkuringo néven ismert szelíd, emberekhez szokott, a turisták körében népszerű csoportját.

Forrás: Shutterstock

Fotó: GUDKOV ANDREY

Tizenegy év szabadságvesztésre ítéltek Ugandában egy orvvadászt, aki júniusban megölte az ország leghíresebb, sok turistát vonzó hegyi gorilláját, Rafikit a Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban.

A vadorzó, Felix Byamukama beismerte, hogy engedély nélkül behatolt a védett területre, ahol megölt egy gorillát, egy bóbitásantilopot és egy folyami disznót. Bűnösnek találták bóbitásantilop-hús és folyami disznó birtoklásában is – közölte csütörtökön az Ugandai Természetvédelmi Hatóság (UWA).

A hatóságok szerint az ítélettel igazságot szolgáltattak a világhírű gorilla gyilkosának, noha korábbi jelentések arról szóltak, hogy akár életfogytiglani börtönt és 1,6 milliárd forintnyi pénzbüntetést is kaphat. A BBC szerint a vadász azért úszta meg a súlyosabb büntetést, mert ügyét nem a vadvédelmi különleges törvényszék, hanem egy közönséges bíróság tárgyalta.

A vadorzó azt állította, hogy önvédelemből ölte meg Rafikit, a szigorúan védett főemlősök egyik vezéralakját.

Letartóztatásban lévő három társa ügyét később tárgyalják.

A korosabb, ezért ezüsthátúnak hívott hím gorillák közé tartozó 25 éves állat vezette a nemzeti parkban a hegyi gorillák egy 17 egyedből álló, Nkuringo néven ismert szelíd, emberekhez szokott, a turisták körében népszerű csoportját, amely a látogatók számára is megközelíthető volt.

A domináns hím megölése nyomán félő volt, hogy a csapat széthullik vagy egy barátságtalan hím irányítása alá kerül, márpedig Rafikit nagyon kedvelték a látogatók, akik közül sokan főleg az ő és csapata kedvéért keresték fel az idegenforgalmi bevételekből élő nemzeti parkot.

A június 1-jén eltűnt gorilla tetemét másnap találta meg egy keresőcsapat, a boncolás szerint az állatot egy belső szerveiig hatoló éles tárggyal ölték meg. Június 4-én letartóztattak négy orvvadászt, akiknél vadorzáshoz szükséges eszközöket, köztük dárdákat, kötél- és drótcsapdákat, valamint vadhúst találtak.

A Kongói Demokratikus Köztársasággal határos, az UNESCO védelme alatt álló Bwindi nemzeti park egy 320 kilométer hosszan elnyúló, sűrűn benőtt esőerdősáv, amely főemlősöknek, elefántoknak és más vadon élő állatok sokaságának nyújt otthont. A turistákat azonban elsősorban az őserdőben élő mintegy 400 hegyi gorilla – a keleti gorilla egyik alfaja – vonzza a térségbe.

A hegyi gorillákból körülbelül 1000 példány élhet vadon a világon, védett területeken, felerészt Ugandában, a többi Ruandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A természetvédelmi erőfeszítések eredményeként a hegyi gorilla 2018-ban lekerült a kihalás fenyegette fajok IUCN-listájáról, jelenleg veszélyeztetettnek számít.

Az UWA időközben megerősítette, hogy a megölt vezérhím csoportja egy csoporton belüli „feketehátú” hím gorilla irányítása alá került és stabilan egyben maradt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!