Populáció növekedés

2020.06.24. 13:16

Éhező makákók tartják rettegésben a thaiföldi Lopburi lakóit

Thaiföldi állatorvosok makákók tömeges sterilizálásába kezdtek, mert az éhező állatok rettegésben tartják Lopburi lakóit.

Forrás: Shutterstock

A város éppen makákóiról híres, a nagyjából kétezres majompopuláció miatt turisták tömegei érkeznek a településre a világ minden tájáról, etetik az állatokat, szelfiznek velük.

Most azonban, hogy a koronavírus-világjárvány miatt az ország április 4-én lezárta határait, elmaradtak a látogatók, a majmok pedig nehezen alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez: éheznek, ezért egyre erőszakosabban szereznek élelmet a helybeliektől.

Teljesen hozzászoktak ahhoz, hogy a turisták etetik őket, a városban most nincs lehetőség, hogy gondoskodjanak magukról. Erőszakosak lettek, a túlélésért küzdenek, amikor élelmet rabolnak az emberektől. Megszállják az épületeket, menekülésre késztetik a lakosokat

magyarázta Szupakarn Kevcsot hatósági állatorvos.

Szemben vadon élő társaikkal, a városi majmoknak nem kell élelmet keresniük, így több idejük marad a szaporodásra tette hozzá.

A populáció növekedésének megfékezésére a hatóság a héten tágas ketreceket helyezett ki a város körül, ahová ínycsiklandó gyümölcsökkel csalogatják be a makákókat. Azt remélik, nagyjából 300 állatot tudnak csapdába ejteni.

A ketrecekből a műtőasztalra kerülnek, ahol egyedi azonosítót tetoválnak rájuk, a hímeknél vazektómiát végeznek, a nőstényeknél pedig elkötik a petevezetéket. Az alvó majmok egy éjszakát kapnak a felépülésre, majd visszaviszik őket a közösségeikbe.

A következő két hónapban ötszáz majom sterilizálását tervezik, ami nem veszélyezteti a populációt, csak lelassítja a városba szokott csoportok növekedését.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!