környezetszennyezés

2020.06.01. 09:00

35 milliárd liter kezeletlen szennyvizet engedett a tengerbe Koppenhága

A szennyvíz a heves esőzések miatt a csatornából a nyílt tengerbe zúdult.

Forrás: Shutterstock

A 2014 és 2018 közötti öt évben a Svédországot és Dániát elválasztó Öresund tengerszorosba 35,5 millió köbméter, vagyis 35,4 milliárd liter szennyvíz ömlött – idézi Hagen Olsennek, a dán környezetvédelmi hatóság munkatársának levelét az AFP hírügynökség.

A kezeletlen szennyvíz heves esőzések esetén a szennyvízcsatornából közvetlenül a nyílt tengerbe zúdul, a rendszer ugyanis nem bírja el a túlterhelést. A túlfolyás mértéke sokkolta a dán politikusokat és a környezetvédőket, akik az infrastruktúra javítását és a vízkezelési megoldások megújítását követelik.

A Ritzau dán hírügynökség szerint

csak 2015-ben 120 olyan nap volt, amikor túlcsordult a koppenhágai szennyvízhálózat.

A környezetszennyezésre akkor derült fény, amikor kiderült, egy építkezési projekt előkészítése miatt a város engedélyt készül adni a HOFOR közművállalatnak arra, 290 millió liter kezeletlen szennyvíz Öresund-szorosba történő engedésére. A projekt vasárnap indult volna. Az emiatt kirobbant tiltakozások hatására a döntést októberre halasztották. Kijelöltek egy bizottságot, hogy döntsön a tervezett művelet esetleges betiltásáról, és konkrét megoldásokat javasoljon a problémára.

„Fontosnak érzem, hogy minden követ megmozgassak, mert abszolút biztos akarok benne lenni, hogy megtettünk minden lehetséges dolgot, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást” – írta Ninna Hedeager Olsen, Koppenhága alpolgármestere az aggódó koppenhágaiaknak eljuttatott e-mailjében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!