ők az egyetlenek

2020.05.27. 10:10

Felértek a Mount Everest csúcsára a kínai földmérők

Felértek a Csomolungma csúcsára szerda reggel a kínai földmérők, hogy megmérjék a világ legmagasabb hegyét – jelentette a Hszinhua hírügynökség.

Forrás: AFP

Fotó: Gesman Tamang

A rossz időjárás három héten át akadályozta őket abban, hogy feljussanak a hegycsúcsra. Idén valószínűleg ők az egyetlenek, akik megmászták – legalább is a tavaszi szezonban a Csomolungmát -, mivel a koronavírus-járvány miatt mind Nepál, mind Kína törölte a hegymászószezont.

A kínai geodéták, geológusok, ökológusok 53 fős csoportja március eleje óta folytat tudományos kutatásokat a hegyen, mérik a hóvastagságot, a szélerősséget, feljegyzik az időjárási jelenségeket, a gleccserek állapotát.

A Csomolungma magasságának pontos megállapításhoz felhasználják majd a kínai Bajdu műholdhálózat felvételeit is. A földmérőcsoportban ott vannak a kínai természeti erőforrások minisztériumának szakemberei és a nemzeti hegymászó csoport tagjai is.

Az eredetileg május 9-ére tervezett csúcsmászásról le kellett mondaniuk a hócsuszamlások kockázata miatt, pedig már 7028 méter magasan voltak.

A Kínai Népköztársaság megalakulása óta hatszor mérték már meg a Csomolungma magasságát és végeztek tudományos kutatást párhuzamosan, és kétszer adták ki a magassági adatokat: 1975-ben 8848,13 métert 2005-ben 8844,43 métert mértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!