Járvány

2020.04.20. 21:46

A vérplazmában lehet a koronavírus ellenszere

Brit és amerikai kutatók abban reménykednek, hogy az emberi szervezetben termelődő antitestek hatékony védelmet nyújthatnak az új típusú vírus ellen.

DON DU SANG A L'EFS A L'HEURE DU COVID-19

Forrás: AFP/HANS LUCAS

Fotó: JULIE SEBADELHA

Vérplazma-adásra bátorítja a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat Vér- és Transzplantációs részlege (NHS-BT) azokat az embereket, akik felépültek a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzésből – írja cikkében a V4NA Hírügynökség. A kutatók szerint a betegségből felgyógyult emberek vérében olyan antitestek termelődnek, amelyek, ha kivonják a vérplazmából és akut betegek vérébe juttatják, hatékonyak lehetnek a koronavírus ellen, számolt be hétfőn a BBC World honlapja. Az Egyesült Államokban szintén nagyszabású vérplazma-projekt indult a minnesotai Rochesterben található Mayo Klinika vezetésével, 1500 kórház bevonásával.

„Arra számítunk, hogy a vérplazma vizsgálata során szerzett tapasztalatokat hasznosíthatjuk a Covid-19 kezelésében. A teljes körű jóváhagyást követően a vizsgálatok alátámaszthatják, hogy a plazmatranszfúzió gyorsítja a Covid-19 betegek gyógyulását és fokozza a túlélési esélyeiket” – áll az NHS közleményében. A klinikai vizsgálatokat minden esetben szigorú engedélyezési eljárás előzi meg, az NHS célja, hogy ez folyamat a lehető leghamarabb megtörténjen.

Nagy-Britannián kívül is folynak kísérletek a vérplazma koronavírus elleni felhasználásával. Az Egyesült Államokban a Mayo Clinic orvosai három hét alatt megszerveztek egy országos vérplazma-projektet, amely során eddig mintegy 600 beteget kezeltek. „Az első heti eredmények összesítése alapján eddig nem szembesültünk különösebb biztonsági problémákkal, úgy tűnik, a kezelés nem okozott sok váratlan mellékhatást” – értékelt Michael Joyner, a Mayo Klinika professzora. Kiemelte, hogy a vérplazma-transzplantáción átesett betegeknél jelentősen nőtt a vér oxigénellátása, de az alaposabb diagnózisra még várni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!