rekonstrukció

2020.01.06. 15:15

Azonosítatlan halottak kapnak arcot Kanadában

Háromdimenziós nyomtatással készült másolatok alapján.

Forrás: Shutterstock

A kanadai szövetségi rendőrség és a New York-i Művészeti Akadémia együttműködése keretében 15 olyan azonosítatlan halott ember arcát rekonstruálják a héten, akiknek maradványaira az elmúlt csaknem ötven évben találtak rá Kanadában.

A New York-i intézmény hallgatói hétfőtől péntekig egy „törvényszéki szobrászműhely” keretében készítenek arcot a koponyák háromdimenziós nyomtatással készült másolatai alapján, amelyeket a Kanadai Királyi Lovasrendőrség (GRC) bocsátott a rendelkezésükre.

Az emberi maradványokat 1972 és 2019 között találták és „jó állapotuk” miatt válogatták ki őket a projekthez.

A GRC közleménye szerint a diákok „az anatómiai ismereteiket és művészeti adottságaikat felhasználva fognak megformázni minden egyes arcot agyagból”.

A 15 arcot az eltűnt személyek és azonosítatlan maradványok országos központjának honlapján fogják közzétenni, remélve, hogy a kezdeményezés révén sikerül azonosítani az elhunytakat.

A Kanadai Királyi Lovasrendőrség országos adatbázisában több mint 700 azonosítatlan embertől származó földi maradvány szerepel.

A New York-i intézmény szóvivője, Angharad Coates szerint a „vizuális azonosítás az első lépés” a hivatalos azonosítási procedúrában.

Hozzátette, hogy a program 2015-ös elindítása óta négy eltűntet sikerült hivatalosan azonosítani.

Borítókép: illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!