különleges esemény

2019.12.13. 12:42

Jegesmedveikrek születtek titokban a bremerhaveni állatkertben

Az utódok világrajövetele meglepte a gondozókat, mert semmilyen jelét nem látták a várandósságnak az anyamedvén.

Jegesmedveikrek születtek a bremerhaveni állatkertben, a Valeska nevű nőstény a gondozók számára is váratlanul hozta világra utódait.

Szombaton meglehetősen nyugtalanul viselkedett a kifutójában, ennek okát csak másnap reggel fedezték fel a dolgozók – mondta el csütörtökön Heike Kück, az állatkert igazgatója. A kamerával felügyelt hátsó barlangba visszahúzódott Valeska „mellső lábai között két egészséges kis bocs kúszott-mászott”.

Az állatkert nem számított idén jegesmedveutódok érkezésére, Valeska viselkedése ugyanis az év során nem utalt erre.

A fiatal állatokat még nem láthatja az állatkert közönsége. 2020 tavaszáig a barlangnál, a látogatók elől elzárt helyen fognak élni anyjukkal, addig kamerával figyelik őket.

Kück kifejtette: a bocsok hangosak, sokat esznek és alszanak, ami az egészséges fejlődés jele. „A fiatal jegesmedvék halálozási aránya életük első napjaiban különösen magas” – hangsúlyozta Kück.

Az igazgató kiemelte: a jegesmedvék állatkerti szaporodása világszerte különleges eseménynek számít, jelenleg mindössze tíz bocs él a világ állatkertjeiben.

Az ikrek szülei, Lloyd és Valeska már több utódot nemzettek, nászukból legutóbb 2015-ben született egy Lili nevű bocs, 2013-ban pedig Lale nevű nővére jött világra. Mindkét medve egy holland állatkertbe költözött.

Két bocsuk 2018-ban ellési komplikációk miatt elpusztult.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában