Szívritmus

2019.11.28. 11:08

Megmérték a kék bálna pulzusát (videó)

A világ legnagyobb teremtménye szélsőségesen le tudja csökkenteni a pulzusszámát.

Forrás: Pixabay

Először sikerült megmérniük kutatóknak egy kék bálna pulzusát, értékes információkat nyerve a világ legnagyobb teremtményéről.

Az akár 30 méteresre és 200 tonnásra is megnövő kék bálna pulzusszáma szélsőségesen lecsökken, amikor az állat táplálékért alámerül az óceánba: ez általában 4-8, de akár 2 szívverést is jelenthet percenként. A megfigyelt maximális pulzusszám percenként 37 szívverés volt, amelyet akkor mértek a kutatók, amikor a bálna ismét a felszínre úszott a táplálékszerzést követően.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált tanulmány vezető szerzője, a Stanford Egyetem tengerbiológusa, Jeremy Goldbogen szerint a kék bálna ilyen beható vizsgálata segít jobban megérteni a szélsőségesen nagy testtömegű állatok szervezetének működését, azt, hogy

milyen az élet és milyen ütemben zajlik az élet egy ilyen nagy testben.

Minél nagyobb egy állat, annál alacsonyabb a pulzusszáma, hogy a szívnek minél kevesebb munkája legyen a vér pumpálásakor. Az embernél a nyugalmi pulzusszám nagyjából 60-100 szívverést jelent percenként, és körülbelül 200 a percenkénti felső határ sportolás közben. A legapróbb emlősök, a cickányok szíve ezzel szemben akár ezret is ver percenként.

A kutatók tapadókorongokkal erősítettek a bálnára egy műanyag tokban lévő mérőműszert, amely az állat szívritmusát figyelte, miközben az a nyílt óceánban úszott.

A bálna szívének közelébe, a bal uszonya mögé illesztett műszer révén 9 órányi adatot sikerült gyűjteniük a szakembereknek egy 22 méteres felnőtt hím példánytól a kaliforniai Monterey-öbölben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!