nincs előrelépés

2019.11.26. 11:52

Alaptalanok az Erőss Zsolt holttestének kereséséről szóló hírek

Csak terv volt, hogy egy kínai expedíció a Mount Everestre indul azért, hogy az ott meghalt hegymászók holttesteit lehozza.

Teljes mértékben alaptalanok a médiában megjelent, Erőss Zsolt holttestével kapcsolatos hírek – közölte a Magyar Hegy- és Sportmászó szövetség. Mint azt mi is megírtuk, hétfőn szárnyra kapott egy hír, mely szerint megtalálhatják Erőss Zsolt holttestét a Himalájából.

„A téves hír alapja az egyik hazai bulvárlap hétvégén nyomtatásban, majd hétfőn online megjelent cikke, melyben azt írják, hogy egy kínai expedíció a Himalájára indult, többek között azért, hogy az ott meghalt hegymászók holttesteit lehozza. Azt is tudni vélik, hogy már 16 holttestet megtaláltak. A fenti hír egyetlen pontja sem helytálló” – közölte a szövetség kommunikációs referense.

Pintér László szerint a valóság ezzel szemben az, hogy

jelenleg egyetlen kínai (sőt, semmilyen más nemzetiségű) expedíció sem tevékenykedik egyetlen nyolcezres hegycsúcson sem, ugyanis hamarosan megkezdődik a téli szezon, amely mászás szempontjából a legkedvezőtlenebb.

„Idén januárban (tehát, lassan egy éve) volt róla szó, hogy a kínaiak szerveznek egy »takarító« expedíciót az idei tavaszi szezonban a Mount Everestre, melynek során a hegyen talált szemét mellett az ott szabadon lévő holttesteket is lehoznák. Ennek megvalósulásáról ugyanakkor egyetlen hiteles külföldi forrás sem számolt be, ahogy arról sem, hogy bárki lehozott volna 16 holttestet bárhonnan. Ezt a tervet érthették félre, mint aktuális próbálkozást” – fogalmazott Pintér László, hozzátéve, hogy Erőss Zsolt nem a Mount Everesten, hanem a Kancsendzöngán vesztette életét 2013-ban, így a fenti expedíció hírével kapcsolatban fel sem kellene, hogy merüljön a neve.

„A Kancsendzönga a nepáli-indiai határon található, az Everesttől légvonalban mintegy 200 km-re, ahová a kínaiak aligha fognak takarító expedíciót szervezni, mivel a hegy nem Kína területén emelkedik” – jegyezte meg a sajtóreferens.

Kiemelte: bár a köznyelvben – tévesen – sokan használják egymás szinonimáiként, a Himalája nem egyenlő a Mount Everesttel.

„A Himalája a teljes, 2250 km hosszú hegylánc neve, amelynek csak egy hegye a Mount Everest és a Kancsendzönga is” – hangsúlyozta a szövetség munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!