Mikroműanyagok

2019.10.02. 09:54

A kutatókat is megdöbbentette, amit Krakkó levegőjében találtak

Mikroműanyagokat mutattak ki a dél-lengyelországi Krakkó levegőjében a helyi Jagelló Egyetem kutatói.

Pieces of microplastic, which were found on the banks of the Warnow in Rostock, Germany, on 17 March 2015, attached to a piece of sticky tape on a finger, at the Leibniz Institute for Baltic Sea Research(IOW) in Warnemuende, Germany, 9 February 2016. The German Environment Agency estimates that up to 30 million tons of synthetic materials end up in the oceans each year. Reduced to microplastic - pieces of plastic smaller than 5 millimetres - they are eaten by fish and other sea creatures, and these then end up in the human food chain. PHOTO: BERND WUESTNECK/ZB

Forrás: AFP/ZB

Fotó: Bernd Wuestneck

A szakemberek az egyetem épületének tetején megtapadt légszennyező anyagokból vettek mintákat a téli hónapokban.

A kutatókat megdöbbentette, hogy milyen nagy mennyiségű mikroműanyagot találtak a szennyező anyagok között, elsősorban mikroszálak és nagyobb, összeállt darabok formájában.

„A műanyag termékek jelenleg több ezer különböző típusú szintetikus polimerből készülnek” – mondta Kinga Jarosz, az egyetem egyik kutatója, hozzátéve, hogy éppen ezért a begyűjtött minták pontos összetételének meghatározásán még mindig dolgoznak.

A kutatók mostanra már egyebek között a vízben, a jégben és a levegőben is kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét, ugyanakkor azzal kapcsolatban továbbra is bizonytalanok, hogy ezeknek az apró részecskéknek a belélegzése vagy lenyelése milyen hatással van az ember egészségére.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!