jó program

2019.09.07. 07:40

Vezetett túrákon hallgatható a szarvasbőgés a Pilisben

A Pilisi Parkerdő több erdészeténél idén is hallgatható és megfigyelhető a szarvasbőgés, ami a főváros környéki erdőkben szeptembertől október elejéig tart.

Forrás: Shutterstock

A vezetett kirándulásokon a kísérő szakemberek nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket.

„A szarvasbőgéstúrák egy-egy alkalommal korlátozott számú látogatót fogadnak, és a helyszínen fizetendő díj ellenében vehetők igénybe” – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a résztvevőknek célszerű az erdei, terepi viszonyoknak megfelelő ruházatot és lábbelit viselniük.

A Budakeszi Erdészet szeptember 14-én, 15-én, 18-án, 19-én, 20-án, 21-én, 22-én, 25-én, 26-án, 27-én, 28-án és 29-én, a Budapesti Erdészet szeptember 16-án, 18-án, 24-én, 26-án, 27-én, 28-án, 30-án, október 2-án, 4-én és 5-én, a Valkói Erdészet szeptember 12-én, 14-én, 26-án, 28-án és október 3-án, a Visegrádi Erdészet szeptember 10-én, 11-én és 12-én indít túrákat, amelyekre előre kell jelentkezni.

Az ország északi részén, így a Pilisi Parkerdő területén néhány héttel később kezdődik a szarvasbőgés, mint délebbre.

Viszont tovább is tart a gímszarvasok násza, vagyis a szeptemberi csúcs után akár még októberben is hallani bőgő bikát a térségben. A gímszarvas nem kedveli a hőséget, ezért a bőgés alkonyattól kezd erősödni, amikor már enyhül az idő. Leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák, de a bőgés csúcspontján a nap bármely szakában lehet számítani a jellegzetes hangra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!