Űrkutatás

2019.03.02. 22:20

Tórendszer lehetett egykor a Mars felszíne alatt

Legalábbis erről tanúskodnak az európai és amerikai űrszondák által készített felvételeken lévő kráterek a tudósok szerint.

Forrás: Shutterstock

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) Mars körüli pályán lévő űrszondái az első geológiai bizonyítékot szolgáltatták egy ősi, felszín alatti vízrendszer létéről a vörös bolygón – írták olasz és holland kutatók a Journal of Geophysical Research című folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A víz jelenléte a Marson régóta foglalkoztatja a tudósokat, mivel a vörös bolygón egykoron esetleg olyan feltételek uralkodhattak, amelyek a földi élet kialakulásához is vezettek. A Marson korábban észlelt jégfoltok arra utalnak, hogy lehetett vizes múlt ebben a sivár világban.

A kutatók szerint a Mars északi féltekéjén lévő tucatnyi, több kilométer mély kráterben észlelt medrek, tóformájú völgyek és legyező alakú üledék-lerakódások kialakulásához szükség lett volna víz jelenlétére.

Gian Gabriele Ori, a tanulmány társszerzője elmondta: az egyes tudósok szerint a Marson mintegy három-négy milliárd éve létezett óceán felszín alatti tavakkal kapcsolódhatott össze.

A kutatók látták agyag nyomait a Marson, ami szintén arra utal, hogy formálódásához hosszú időn át szükség lett volna víz jelenlétére.

Ralf Jaumann, a Német Űrkutatási Központ bolygókutatója szerint

az ilyen helyek jó kiindulópontok lennének az ősi élet nyomait kutató, Marsra leszálló szondák számára.

Jack Mustard, a Brown Egyetem professzora, aki nem vett részt a kutatásban, megkérdőjelezte annak állításait, mondván, ő nem látott bizonyítékot az adatokban felszín alatti tavakra. „Én azonban valószínűleg egy szkeptikus marslakó vagyok” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!