Apolló-11

2019.03.11. 17:00

Soha nem látott felvételeken az első holdra szállás

Az amerikai Nemzeti Archívum raktárában talált filmtekercseket digitalizálták, így azok kitűnő minőségben, színesben láthatók a dokumentumfilmben.

(FILES) In this file photo taken on July 20, 1969, astronaut Edwin E. Aldrin, Jr., lunar module pilot of the first lunar landing mission, poses for a photograph beside the deployed US flag during Apollo 11 Extravehicular Activity (EVA) on the lunar surface area called the Sea of Tranquility. - New documentary "Apollo 11," which tells the story of man's first steps on the Moon, contains footage so striking that it seems practically a crime that it remained hidden for nearly five decades. The film -- which premiered at Sundance in January but only hit US theaters this weekend -- injects new life into the most famous space mission of all time, which transfixed the world from July 16-24, 1969. It blends images that are well known with long lost gems found in a National Archives warehouse and digitized for the first time. (Photo by HO / NASA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: HO/NASA/AFP

A januárban a Sundance Filmfesztiválon debütált alkotást a hétvégén tűzték műsorra az amerikai mozik. Az Apolló-11 űrhajó 1969. július 16. és 24. között hajtotta végre történelmi küldetését. A holdra szállást az egész világ feszült figyelemmel követte a tévé képernyőjén. Az új dokumentumfilmhez azonban olyan eredeti felvételeket is találtak az amerikai Nemzeti Archívum raktárában, amelyek eddig nem kerültek nyilvánosságra. A filmkockákat szakértőcsapat digitalizálta, ezt használta fel a produkció – számolt be róla a Phys.org.

„A film fele olyan képekből áll, amelyeket korábban nem láthattunk” – mondta el Todd Douglas Miller rendező.

A dokumentumfilm rendkívül látványos: egy jelenetben a mozivásznat teljesen betölti az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) óriási lánctalpas szállítója.

Az izgalmas felvételeket, 177 darab 65 milliméteres filmtekercset Dan Rooney, az archívum filmszekciójának vezető munkatársa fedezte fel. A tekercseken alig szerepelt valami információ, nem utalt rá igazából semmi, hogy az Apolló-11 eredeti felvételei lapulnak bennük a Maryland külvárosában lévő raktár nulla Celsius-fok alatti tároló helyiségében.

Az archívum 279 tekercset bocsátott a dokumentumfilm rendelkezésére 16-, 35-, 60- és 70 milliméteres filmszalagokkal. A 65- és 70 milliméteres filmek a korszak luxusformátumának számítottak, az 1950-es és 60-as években a mozikban vetítették őket.

Az 1972-ben bemutatott Moonwalk One című dokumentumfilmhez csupán a tekercsek egy részét használták fel.

Rooney szerint a NASA valószínűleg azért nem használta a filmeket, mert nehéz volt ezt a nagy formátumot kezelni, és megfelelő felszerelés és szakértők sem álltak rendelkezésre.

Az Apolló-11 1969. július 16-án indult a Földről Neil Armstrong, Michael Collins és Edwin „Buzz” Aldrin űrhajósokkal.

A NASA a Kennedy Űrközpont földi műveleteit rögzítette ezekre a nagy formátumú szalagokra. Lélegzetelállító képeken tűnik fel Armstrongék űrhajója. A film azt is megörökítette, milyen hatalmas tömeg gyűlt össze távcsövekkel felszerelkezve a Cocoa Beachen, hogy szemtanúja legyen az indulásnak, és azt is, hogy a NASA irányítótermében még csupa fehér inges és sötét nyakkendős férfi ült.

A nagy formátumú képek mellett sok kisebb formátumú felvétel is született, amelyeket az űrhajósok készítettek a misszió során, de ezek már a YouTube-on is láthatóak voltak.

A rendező egyes, korábban már publikált felvételeket, köztük az Eagle holdmodul leszállását újra digitalizálta, így ez a rendkívül izgalmas rész a dokumentumfilmben kitűnő minőségben, színesben látható.

A dokumentumfilmben a misszióról eredetileg közvetítő narrátor, Walter Cronkite legendás CBS műsorvezető hangja, valamint a legénység és a houstoni irányítóközpont eredeti párbeszéde hallható.

Rooney szerint valószínűleg már az összes eredeti filmszalagot megtalálták és feldolgozták, de abban azért nem teljesen biztos, hogy valahol nem maradt mégis belőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!