végtelen űr

2019.01.24. 10:49

Már tudják, mi volt az a fura villanás holdfogyatkozás közben

Egy tudós szerint történelmi pillanatnak lehettek szemtanúi azok, akik látták a jelenséget.

Meteorbecsapódás volt az a kis villanás a hétfői teljes holdfogyatkozás alatt, amelyet spanyol holdteleszkópok rögzítettek, csillagászuk szerint ez volt az első, amelyet valaha észleltek.

José Maria Madeido, az Huelvai Egyetem asztrofizikusa a Twitteren írta szerdán:

„Szikla csapódik a Holdba a teljes holdfogyatkozáskor”, a bejegyzéshez egy felvétel linkjét csatolta, ahol jól látszik a fényes villanás.

A jelenséget közép-európai idő szerint hétfő hajnali 5 óra 41 perckor rögzítették a spanyol Holdfigyelő rendszer (Moon Impacts Detection and Analysis System, MIDAS) teleszkópjai.

Ugyan számos meteorkráter található a Holdon, Madeido szerint ez volt az első alkalom, hogy holdfogyatkozáskor történt ütközés fényét láthattuk a Földön.

A becslések szerint másodpercenként 17 kilométeres sebességgel a Holdnak csapódó kő mintegy 10 kilogrammos és 30 centiméter átmérőjű lehetett.

A Los Angeles-i Griffith megfigyelőállomás szintén felvette a becsapódást, miközben élőben közvetítette a holdfogyatkozást. Az első után egy második villanást is láttak néhányan – mondta Anthony Cook, a Griffith csillagásza.

„A Hold képének legfényesebb részén lehetett a második villanást, talán nem volt elég kontraszt, hogy a videónkon is látni lehessen”

- tette hozzá.

A holdi becsapódásokat általában az újhold előtti és utáni öt napon át kísérik figyelemmel, a felvillanásokat ilyenkor könnyű észlelni – magyarázta Madiedo.

A több mint háromórás holdfogyatkozás előnyeit úgy használta ki, hogy a sevillai obszervatórium négy működő távcsöve mellé másik négyet is munkába állított, „mivel egyetlen lehetséges becsapódást se akart kihagyni”.

Ahogy emailjében írta:

„csaknem két napig nem tudtam aludni, mert a rendkívüli eseményre beállított eszközöket teszteltem, majd a holdfogyatkozást figyeltem”.

A számítógépes program értesítette a becsapódásról.

„Felugrottam a székből. Nagyon boldog voltam, mert a munkám meghozta a gyümölcsét”

- tette hozzá.

A Hold meteorbecsapódásainak megfigyelése a földi ütközések jobb előrejelzését is segíti a szakember szerint.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!