Álmosság és gyermekáldás

2019.01.16. 09:38

Aki korán kel, könnyebben esik teherbe

A nők alvási szokásai is befolyásolják a várandósságot.

Az angliai Warwick Egyetem felmérése szerint a nők alvási szokásainak van némi köze a fogantatás sikerességéhez. Az egyetem szakemberei több mint 100, mesterséges megtermékenyítésre váró nő adatait elemezték a brit közkórházakból, és arra jutottak, hogy a korán kelők 75 százaléka járt sikerrel, míg a későn fekvők és ennek megfelelően későn is ébredők körében csak minden harmadik mondhatta ezt el magáról – összegzi a meglepő eredményeket a csalad.hu cikke.

Ugyanakkor a kutatók szerint a megtermékenyülés közti nagy különbség oka nem elsősorban a lefekvés és felkelés időpontja miatt van,

sokkal inkább azért, mert a korán kelők jellemzően egészségesebbek, jobban étkeznek, és többet edzenek

– áll a cikkben.

„Kisebb valószínűséggel dohányoznak, ritkábban túlsúlyosak, kevesebben szenvednek cukorbetegségben és szívérrendszeri rendellenességben, márpedig ezek mindegyike megnehezíti a teherbe esést” – idézi az írás a kutatást vezető professzort, Geraldine Hartshorne-t.

A szakember azt is elismerte, hogy további kutatásokra van szükség az átfogóbb eredmények érdekében. „Ez egy első felmérés, a következő lépés az emberek alvásának és hormonszintjének lekövetése, hogy lássuk, biológiai órájuk hogyan viszonyul a várandósághoz” – fogalmazott.

Borítóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!