ajtónálló

2018.09.08. 16:30

A zebrahal csak zebrahalakkal tudja

Ajtónállóként működik a zebrahalak petesejtjének külső részén lévő fehérjeanyag: csak a fajhoz tartozó spermiumot engedi be.

Zebra Danio in freshwater tropical aquarium France. Biosphoto / Bruno Cavignaux

Fotó: Biosphoto

Ha azonban rizshalak fehérjeanyagát helyezik zebrahalak petesejtjeire, azok utat nyitnak a rizshalak spermiumának – állapították meg osztrák kutatók, akik eredményeikről a Science című tudományos lapban számoltak be.

Ezek alapján ezek az „ajtónállók” a fajspecifikus megtermékenyítésért felelősek és arról gondoskodnak, hogy a fajok ne keveredjenek.

Andrea Pauli, a Bécsi Molekuláris Patológiai Intézet (IMP) kutatója és kollégái szerint ez az „ajtónálló” a zebrahal-petesejtekben gyakori fehérjeanyag, amely szükséges a megtermékenyítéshez. Ez teszi lehetővé a hímivarsejt számára, hogy behatoljon a petesejtbe, és segíti a petesejt és a spermium stabil kapcsolódását.

A zebrahal ajtónállója azonban kizárólag zebrahalspermiumot enged be, a rizshalét megakadályozza abban, hogy megtermékenyítse a petesejtet.

Amikor azonban a kutatók kiiktatták a zebrahal (Brachydanio rerio) petesejtjének saját ajtónállóit és helyükre a medaka (Oryzias latipes, avagy japán rizshal) ajtónállóit tették, a zebrahal petesejtjeit meg tudták termékenyíteni medakaspermiumokkal.

A zebrahal-hímivarsejteknek azonban semmi esélyük a rizshalpetesejtnél. Ha viszont egy petesejtnél mindkét „ajtónálló szolgálatot teljesít”, akkor mindkét halfaj spermiuma szabad utat kap a petesejthez.

A természetben ez soha, semmilyen körülmények között nem történik meg, a két faj már 200 millió évvel ezelőtt különvált egy közös őstől.

Ilyen ajtónállók sok más gerincessel együtt az embernél is léteznek. A különbség az, hogy a külső megtermékenyítésű fajoknál, mint amilyenek a halak, kizárólag a petesejt állítja elő őket, míg a belső megtermékenyítésű fajoknál, mint amilyen az ember, csak a spermium termeli.

A bécsi kutatók a jövőben a végére akarnak járni az „ajtónállók” szerepének az embernél is.

Borítókép: AFP / Biosphoto / Bruno Cavignaux

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!