kivételes lelet

2018.07.25. 13:55

Ez a tejfog több mint félmillió éves 

Valószínűleg egy 5-6 éves gyereké lehetett.

A researcher holds an adult tooth dating back around 560,000 years discovered by a volunteer archaeologist in the Arago cave near the village of Tautavel, one of the world's most important prehistoric sites which has been excavated for about 50 years, on July 28, 2015. A 16-year-old French volunteer archaeologist has found the adult tooth dating back around 560,000 years in southwestern France, in what researchers hailed as a "major discovery". The owner of the tooth -- a very worn lower incisor -- lived during a cold, dry and windy period and according to archaeological finds in the cave, hunted horses, reindeer, bison and rhinoceros. AFP PHOTO / RAYMOND ROIG / AFP PHOTO / RAYMOND ROIG

Egy 560 ezer évvel ezelőtt élt gyermek tejfogát fedezték fel a hét elején francia és spanyol önkéntes régészek a délnyugat-franciaországi Tautavel barlangrendszerében, a helyszínen dolgozó kutatók „kivételesnek” nevezték a leletet.

A helyszínen lévő laboratóriumban elvégzett vizsgálatok szerint az Arago barlangban talált fosszília feltehetőleg a neandervölgyi ember és a modern ember közös ősétől, a heidelbergi embertől (homo heidelbergensis) származik.

Tony Chevalier, a Perpignani Egyetem és a Tautaveli Kutatóközpont paleoantropológusa szerint a fog valószínűleg egy 5, vagy 6 éves gyermeké volt.

A kutatók úgy vélik, hogy a fog 560 ezer éves lehet, vagyis 100 ezer évvel idősebb, mint az úgynevezett tautaveli ember, amelynek maradványait 1971-ben fedezték fel ugyanezen a területen.

A mostani lelet kivételességét az adja, hogy kevés ebből a korból származó emberi maradvány található Európában, noha az Arago barlangban már korábban is találtak néhány emberi fogat ebből az időszakból.

Chevalier szerint azonban tejfogat még sosem fedeztek fel a területen és az új lelet „rengeteg információval szolgálhat a kutatók számára a korabeli ember életéről”.

A Perpignan közelében fekvő Tautavelben folyó ásatás a világ egyik legfontosabb őstörténeti lelőhelye, ahol több évtizede folynak munkálatok a világ minden részéről érkező önkéntesek részvételével.

A kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy a Tautavel barlangrendszer, ahol mostanáig mintegy 150 ősi emberi maradványra bukkantak, csupán átmeneti menedékként szolgált-e őseink számára a vadászatok során, vagy a családok állandó otthonukként használták. A tejfog ezeknek a kérdéseknek a megválaszolását is segítheti.

A tautaveli ásatások először a múlt század hatvanas éveinek végén keltettek feltűnést, amikor egy negyven év körüli nő alsó állkapcsát ásták ki régészek. Később egy 18 év körüli fiatalember alsó állkapcsára bukkantak ugyanott a kutatók, majd 1971 júliusában egy – azóta a tautaveli ember néven elhíresült – fiatal férfi koponyája és teljes arccsontja került elő a föld alól. 2001-ben egy 450 ezer éves állkapcsot találtak Tautavel barlangrendszerében.

Borítókép: RAYMOND ROIG / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!