nagy lépés a csillagászatban

2018.07.14. 15:20

A galaxisok keletkezését kutatja majd a déli félteke legerősebb rádiótávcsöve

A hagyományos teleszkópokkal ellentétben az infravörös, röntgen és rádióhullámok képesek ellátni a Tejútrendszer közepéig és a benne lévő fekete lyukra.

South African deputy President David Mabuza (2nd R) officially inaugurates one of a 64-dish radio telescope system during an official unveiling ceremony on July 13, 2018 in Carnarvon. South Africa on July 13 unveiled the planet's super radio telescope which will be at least 50 times more powerful than any telescope on earth. Deputy President on July 13, formally unveiled the 64-dish radio telescope array in the remote and arid Karoo region of South Africa that offers prime conditions for astronomers. Named the MeerKAT, the 64 receptors are set to be integrated into a multi-nation Square Kilometre Array (SKA). /

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: MUJAHID SAFODIEN

A 4,4 milliárd dél-afrikai randból (92 milliárd forint) megvalósult, 64 antennából álló teleszkóp, amely fajtájának legerősebb rádióteleszkópja a déli féltekén, a Négyzetkilométeres Hálózat (SKA) elnevezésű, multikontinentális rádióteleszkóp-rendszer része lesz.

„A MeerKAT a modern kori asztrofizika olyan kulcskérdéseire keresi majd a választ, mint hogy ”hogyan keletkeztek a galaxisok, hogyan fejlődnek, és persze mi magunk hogyan kerültünk ide„ – mondta Fernando Camilo, a teleszkópot megépítő és működtető Dél-afrikai Rádiócsillagászati Obszervatórium (SARAO) vezető kutatója, hozzátéve, hogy ezen kérdések megválaszolására jelenleg a MeerKAT a világ legalkalmasabb eszköze.

A Dél-Afrika isten háta mögötti Carnarvon térségében megépített rádióteleszkóp pénteki avatóünnepségén, amelyen a dél-afrikai kormány magas rangú illetékesei, valamint külföldi méltóságok is részt vettek, a kutatók közzé tették azokat a legfrissebb felvételeket, amelyeket a MeerKAT készített a Tejútrendszer közepén található nagyon nagy tömegű – szupermasszív – fekete lyukat körülölelő területről.

”A Tejútrendszer közepe 25 ezer fényévnyire van a Földtől és folyamatosan gáz- és porfelhők takarják el, lehetetlenné téve, hogy hagyományos teleszkópokkal szemléljük a területet a Földről„ – magyarázták a kutatók. Hozzátették: ”az infravörös, a röntgen- és különösen a rádióhullámok azonban képesek áthatolni mindezen, és ablakot nyitni számunkra erre a régióra„ és a benne lévő fekete lyukra.

A MeerKAT önállóan fog üzemelni egészen 2023-ig, amikor a tervek szerint beépítik az SKA projektbe.

A Négyzetkilométeres Hálózat (SKA) a tervek szerint a 2020-as évek végétől fog teljes gőzzel üzemelni a világ legnagyobb és legerősebb rádióteleszkóp-rendszereként. Az Afrikában és Ausztráliában felállított háromezer antennája révén

tízezerszer gyorsabban és ötvenszer nagyobb érzékenységgel fogja tudni vizsgálni az égboltot,

mint bármely másik teleszkóp, olyan felvételeket produkálva, amelyek felbontása lekörözi a Hubble-űrtávcső képeinek minőségét.

Az SKA a Földön kívüli élet esetleges jeleit és a világegyetem létrejöttének körülményeit próbálja majd felderíteni, valamint olyan csillagászati találós kérdések kutatására is szolgál egyebek között, mint a fekete lyukak és a sötét energia.

Borítókép: Felavatták a MeerKAT rádióteleszkópot

Forrás: AFP/Mujahid Safodien

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!