A Vezúv lett a végzete

2018.05.12. 16:16

Egy versenyló lenyomatára bukkantak Pompeji mellett

Úgy tűnik, a Vezúv által kétezer éve eltemetett város a mai napig tartogat meglepetéseket.

80510152. Roma, 10 May 2018 (Notimex- Especial).- Los restos de un caballo, así como una villa conservada de manera “excepcional” y una tumba con un esqueleto de un hombre son los últimos restos encontrados en las ruinas de Pompeya, la ciudad romana sepultada en el ańo 79 de nuestra era por la erupción del volcán Vesubio. NOTIMEX/FOTO/ESPECIAL/COR/ACE/

Az ókori ló maradványaira több régészeti lelet között, a pompeji régészeti parkon kívül találtak rá. A területen, ahol korábban gyakran végeztek illegális ásatásokat, ezúttal egy egész istállót fedeztek fel, benne lovak maradványaival.

Az állatot vélhetően futás közben érte a halál a Vezúv 79-ben bekövetkezett kitörésekor.

A bal oldalán fekvő lenyomatot egy villa maradványainál fedezték fel, ahol egy faágy, kancsók és más tárgyak részeit is megtalálták. A ló és a villa tulajdonosa patrícius volt, a nemesi uralkodó osztály tagja.

Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt a vulkánkitörés során, amikor maga alá temette egy réteg láva, sár és vulkáni por.

Az elfeledett város nyomait csak a 18. században fedezték fel, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter különlegesnek nevezte a leletet és bejelentette, hogy tovább folytatják a területen az ásatásokat. Az Európai Bizottság 2013-ban 105 millió eurós (33 milliárd forintos) támogatást ítélt meg a pompeji romváros pusztulásának megakadályozására.

Borítókép: NOTIMEX/FOTO/ESPECIAL/COR/ACE/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!