Elismerés

2018.04.27. 17:27

Szabó Gábor lett Az év tájépítésze

Három, a magyar kertörökség szempontjából igazán jelentős műemléki rekonstrukciós munkával mutatkozott be: a dégi és a keszthelyi Festetics-kastély kertjével, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum folyamatban lévő rekonstrukciójának tervével.

Keszthely, 2018. január 7. A keszthelyi Festetics - kastély mûemlék épülete. A Festetics-kastély Keszthely kiemelkedõ jelentõségû mûemléke. Építése még a 18. század közepén kezdõdött el, Christoph Hofstadter építész vezetésével. Az 1880-as években, nagyszabású átépítés és bõvítés után nyerte el végleges barokk stílusú formáját. A 42 hektáros park természetvédelmi terület. Több különleges fafajta található benne,melyeket még Festetics György idejében ültették. A kastély minden évben több kulturális eseménynek ad otthont. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Fotó: Faludi Imre

Szabó Gábor nyerte el a hetedik alkalommal meghirdetett Az év tájépítésze díjat, a közönségszavazás győztese Tatai Zsombor, Az év junior tájépítépítésze pedig Patka Zsuzsa Kincső lett.

A Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Semmelrock Stein+Design Kft által alapított díj döntőjébe a huszonhat jelöltből öten – Czakó Márta; Doma-Tarcsányi Judit és Kuhn András (Gardenworks); Dömötör Tamás; Szabó Gábor és Tatai Zsombor – jutottak be, közülük a szakmai zsűri Szabó Gábor pályázatát értékelte a legmagasabbra – közölték pénteken a szervezők.

Szabó Gábor a budapesti Katona József Színházban csütörtök este vehette át a Semmelrock által felajánlott, egymillió forintos pénzjutalommal és a formatervezési díjak sorát elnyerő díjobjekttel járó szakmai elismerést.

https://www.facebook.com/tajepiteszek/photos/a.197022533706343.48077.169726353102628/1995526043855974/?type=3&theater

Mint a közlemény felidézi, Szabó Gábor három, a magyar kertörökség szempontjából igazán jelentős műemléki rekonstrukciós munkával mutatkozott be: a dégi és a keszthelyi Festetics-kastély kertjével, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum folyamatban lévő rekonstrukciójának tervével.

Az év junior tájépítésze díjat a zsűri döntése alapján Patka Zsuzsa Kincső kapta. A feladat az idén Etyek nagyközség gesztorságában az etyeki városközpont környezetrendezési tanulmánytervének elkészítése volt.

Az epiteszforum.hu és a tajepiteszek.hu szakmai portálokon lebonyolított közönségszavazást Tatai Zsombor nyerte. Tatai Zsombor a BFVT Kft munkatársaként olyan fővárosi átfogó koncepciók és stratégiák kidolgozója volt, amely megalapozza a főváros hosszútávú fejlesztéseit, és kellő szakmai alapot nyújt Budapest zöld infrastruktúrájának fejlesztéséhez.

Az év junior tájépítésze kategóriában Etyek különdíját a nagyközség polgármesterétől, Garaguly Tibortól és Wittek Krisztina főépítésztől Benkő Anna Ágnes tájépítész hallgató vehette át.

Az év tájépítésze díj jelöltjeinek munkái, valamint az öt junior pályázó Etyek központjára készült ötletpályázati anyaga két hétig megtekinthető a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

Borítókép: A keszthelyi Festetics – kastély műemlék épülete. A Festetics-kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. Építése még a 18. század közepén kezdődött el, Christoph Hofstadter építész vezetésével. Az 1880-as években, nagyszabású átépítés és bővítés után nyerte el végleges barokk stílusú formáját. A 42 hektáros park természetvédelmi terület. Több különleges fafajta található benne,melyeket még Festetics György idejében ültették. A kastély minden évben több kulturális eseménynek ad otthont.

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!