anyakönyv

2018.04.22. 16:00

Ácsként vándorolt ki Franciaországból a kanadai kormányfő őse

A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau Franciaországból kivándorló őse 1641-ben született a délnyugat-franciaországi La Rochelle-ben, és ácsként részt vett Montréal első épületeinek felhúzásában - közölte Jean-Francois Fountaine, a tengerparti város polgármestere.

Canadian Prime Minister Justin Trudeau gestures while speaking during a business summit in the Indian city of Mumbai on February 20, 2018. Trudeau met India's corporate titans on February 20 as he pursued a tour of the country marred by reports he has been snubbed by political leaders. Trudeau addressed a business conference in Mumbai on February 20 morning, attended by leaders from the Tata conglomerate, IT giants Infosys and pharmaceutical major Jubilant Life Sciences. Trudeau and his family are on a week-long official trip to India. / AFP PHOTO / PUNIT PARANJPE

A város egyházi anyakönyveiben megtalálták a kivándorló ősapát, egy bizonyos Étienne Truteau-t, akit a bejegyzések szerint a La Rochelle-i Notre-Dame-de Cougnes plébániatemplom Szent Margit-kápolnájában kereszteltek meg.

„Felnőve elhagyta városunkat, hogy ács-asztalos mesterségét Québecben gyakorolja, ahol jócskán kivette részét a kezdetleges Montréal építéséből” – közölte csütörtökön Facebook-oldalán a polgármester, aki fotót is mellékelt az anyakönyvi bejegyzésről.

Jean-Francois Fountaine azután tett közzé részleteket Justin Trudeau származásáról, hogy a tengerentúli miniszterelnök „egy La Rochelle-i francia ács leszármazottjaként” mutatkozott be kedden a francia parlamentben.

A La Rochelle-i polgármester levélben meghívta a kanadai miniszterelnököt a 2013-ban leégett és 2019 tavaszára újjáépülő városháza átadására. Egyelőre nem tudni, hogy Trudeau eleget tesz-e a meghívásnak.

A 46 éves liberális politikus Kanada második legfiatalabb miniszterelnökeként került hatalomra 2015-ben, és ő az első olyan kormányfő, akinek szülője is betöltötte ezt a tisztséget. Apja, Pierre Trudeau 15 éven át volt miniszterelnök.

Borítókép: AFP PHOTO / PUNIT PARANJPE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!