bokros teendők

2018.03.01. 13:21

Komoly problémát kell megoldaniuk a téli olimpia szervezőinek

A vasárnap véget ért phjongcshangi játékok rendezőinek megoldást kell találniuk a környezeti károk helyrehozatalára, mert a Dzsongszon Alpesi Központtal kapcsolatos korábbi vállalásaikat nem tudják teljesíteni.

3309553 02/25/2018 Left: Natalya Nepryayeva (OAR) during the 30 km classical mass start race in women's cross-country skiing at the 2018 Winter Olympics. Ramil Sitdikov/Sputnik

Fotó: Sputnik

Az alpesi sí versenyszámok otthonát az olimpia után lebontják és a korábbi elképzelések szerint a területet vissza kellene állítani az eredeti állapotába. A tartományi vezetők azonban szakértőkre hivatkozva azt mondják:

a helyreállítási projekt 20 év alatt 90 millió dollárba (23,2 milliárd forintba) kerülne, az eredeti állapotot pedig lehetetlen visszaállítani.

A lesiklópálya építése során a munkások több száz fát ástak ki, és ültettek át egy közeli dombra annak érdekében, hogy az olimpiát követően majd visszaültessék őket az eredeti helyükre. Szeo Dzsae Csul, a Zöld Korea környezetvédelmi csoport aktivistája szerint – aki decemberben és januárban is terepszemlét tartott – azonban a fák fele már elpusztult, a másik fele haldoklik.

A tartományi vezetők elképzelése szerint az olimpián használt terület jelentős részén, a sípályák mellett szabadidős zónákat hoznának létre, szánkópályákkal és kerékpárutakkal.

Az 1,8 millió négyzetméteres erdőség Dél-Korea legrégebbi, természetes állapotában fennmaradt területe, amelynek védelmét a kormány 2012-ben épp az olimpia miatt oldotta fel.

Az olimpia szervezői és helyi tisztviselők állítása szerint Phjongcshang közelében nem találtak másol helyet az olimpiai lesiklópálya megépítésére. A dél-koreai környezetvédők már a kivitelezés során tiltakoztak az addig érintetlen erdőben való építkezés ellen, de csak késleltetni tudták az átadást. Máshol viszont eredményesen tiltakoztak. Az eredeti terveknek megfelelően a férfi alpesi sízők versenyeit máshol rendezték volna meg, de a környezetvédők miatt ez meghiúsult, és végül azokat is a Dzsongszon Alpesi Központba vitték.

Borítókép: RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!